Sonkás-kukoricás puliszkatorta

Sonkás-kukoricás puliszkatorta

Az aranysárga, puha, vajas polenta (puliszka) a zöldfűszerpettyekkel mutatós tortaalap, amelyet mustáros-tojásos krémmel elkevert, kockára vágott sonkával, brokkolival, bébikukoricával és újhagymával töltünk meg. Melegen, salátával tálaljuk, például blansírozott vajbabbal, amelybe cukkinit szeletelünk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A zöldfűszeres polentához:

  • 15 dkg instant polenta
  • 6 dl csirkealaplé
  • 2.5 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál metélőhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld, apróra vágva
  • só és fekete bors

A sonkás-kukoricás töltelékhez

  • 25 dkg brokkoli, rózsáira szedve
  • 8 dkg bébikukorica, hosszában félbevágva
  • 20 dkg sovány főtt sonka, felkockázva
  • 3 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 3 db tojás, felverve
  • 2.4 dl félzsíros tej
  • 1 kisskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál összevágott metélőhagyma a díszítéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük. Egy nagy lábasban felforraljuk az alaplét, és lassan hozzáöntjük a polentát, fakanállal folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Mérsékelt hőfokon addig főzzük, amíg sűrű és csomómentes lesz, de már elválik a lábas falától (5 perc).

Levesszük a tűzhelyről. Belekeverjük a vajat, hozzáadjuk a snidlinget, a petrezselymet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 10 percre félretesszük hűlni.

A polentát belekanalazzuk egy olajjal vékonyan kikent, 25 cm átmérőjű, 4 cm mély csatos tortaformába. Egy fém kanál hátával szétterítjük, hogy beborítsa a forma alját és oldalát. A tortaformát ráállítjuk egy sütőlapra.

A töltelékhez egy lábasban vizet forralunk, 3 percig főzzük benne a brokkolit és a bébikukoricát, majd jól lecsurgatjuk, és belekanalazzuk a polentával bélelt formába. Rászórjuk a felkockázott sonkát és újhagymát.

Összekeverjük a tojást, a tejet és a mustárt, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal. Ráöntjük a keveréket a sonkára meg a zöldségekre. Addig sütjük, amíg a töltelék összeáll, és a puliszka szép pirosra sül (35-40 perc).

Tálaláskor óvatosan vegyük ki a tortát a formából. Szórjuk meg metélőhagymával, és melegen tálaljuk.