Sonkás burgonya recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Mivel régebben minden háznál mindig volt otthon burgonya, ehhez az ételhez kéznél voltak a hozzávalók. Ma már sok háztartásban nincs lehetőség arra, hogy hosszabb ideig tárolják a burgonyát.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1.5 kg burgonya
- 25 dkg főtt sonka
- 2 db nagy hagyma
- 12.5 dkg vaj
- zsiradék a sütőformához
- 3 db tojás
- 2 dl tej
- 1 csipet só
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- reszelt szerecsendió
Elkészítés
A burgonyát folyó víz alatt kefével súroljuk le. Tegyük bőséges mennyiségű vízzel teli fazékba, és főzzük kb. 20 percig. Vágjuk a sonkát kis kockákra. Ezután tisztítsuk meg a hagymát, és karikázzuk fel.
Melegítsük elő a sütőt. Öntsük le a burgonyáról a vizet, hagyjuk kissé kihűlni, majd hámozzuk meg, karikázzuk fel és tartsuk melegen. Zsírozzunk ki egy tűzálló formát.
Rakjunk a formába egy sor burgonyát, szórjunk rá kis vajdarabkákat, majd rakjunk rá egy réteg sonkát, amelyre hagymakarikákat teszünk. Folytassuk a réteges lerakást, amíg valamennyi hozzávalót fel nem használtuk. A legfelső réteg burgonya legyen, vajdarabkákkal a tetején. Tegyük be a sütőbe.
Keverjük össze a tojást, a tejet, a sót és a szerecsendiót. Amikor a burgonya felforrósodott, öntsük rá a mártást, és szórjuk meg a tetejét zsemlemorzsával. Süssük még 35 percig. Ha felül túl gyorsan megpirulna, tegyünk rá alufóliát.
Tipp:
Felső/alsó láng: 200 °C
Gáz: 3-4. fokozat
Nagymama tanácsa: Ehhez a burgonyafogáshoz jól felhasználható a főtt sonka vége, amit már nem lehet szépen szeletelni.