Sonkás burgonya recept

Sonkás burgonya
3 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
2523

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Mivel régebben minden háznál mindig volt otthon burgonya, ehhez az ételhez kéznél voltak a hozzávalók. Ma már sok háztartásban nincs lehetőség arra, hogy hosszabb ideig tárolják a burgonyát.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.5 kg burgonya
  • 25 dkg főtt sonka
  • 2 db nagy hagyma
  • 12.5 dkg vaj
  • zsiradék a sütőformához
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

A burgonyát folyó víz alatt kefével súroljuk le. Tegyük bőséges mennyiségű vízzel teli fazékba, és főzzük kb. 20 percig. Vágjuk a sonkát kis kockákra. Ezután tisztítsuk meg a hagymát, és karikázzuk fel.

Melegítsük elő a sütőt. Öntsük le a burgonyáról a vizet, hagyjuk kissé kihűlni, majd hámozzuk meg, karikázzuk fel és tartsuk melegen. Zsírozzunk ki egy tűzálló formát.

Rakjunk a formába egy sor burgonyát, szórjunk rá kis vajdarabkákat, majd rakjunk rá egy réteg sonkát, amelyre hagymakarikákat teszünk. Folytassuk a réteges lerakást, amíg valamennyi hozzávalót fel nem használtuk. A legfelső réteg burgonya legyen, vajdarabkákkal a tetején. Tegyük be a sütőbe.

Keverjük össze a tojást, a tejet, a sót és a szerecsendiót. Amikor a burgonya felforrósodott, öntsük rá a mártást, és szórjuk meg a tetejét zsemlemorzsával. Süssük még 35 percig. Ha felül túl gyorsan megpirulna, tegyünk rá alufóliát.

Tipp:

Felső/alsó láng: 200 °C
Gáz: 3-4. fokozat

Nagymama tanácsa: Ehhez a burgonyafogáshoz jól felhasználható a főtt sonka vége, amit már nem lehet szépen szeletelni.


Sonkás burgonya

Sonkás burgonya

Mivel régebben minden háznál mindig volt otthon burgonya, ehhez az ételhez kéznél voltak a hozzávalók. Ma már sok háztartásban nincs lehetőség arra, hogy hosszabb ideig tárolják…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés