Sonkás fánk áfonyás tormahabbal recept
Beküldő: fpanda Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Receptünk a Kalocsai Paprika Zrt. receptversenyére 2009-ben írtuk. A recept megjelent a "Kalocsai, ahogy Én szeretem szakácskönyv " 8. oldalán. Recept fotó: Hajdrák Tímea
A recept hozzávalói ( személyre)
A fánkhoz:
- 30 dkg főtt burgonya
- 30 dkg liszt
- 4 dl tej
- 1 db tojás
- 2 dkg élesztő
- 3 dl olaj
- só
A töltelékhez:
- 3 evőkanál tejföl
- 20 dkg füstölt sonka
Az áfonyás tormahabhoz:
- 2 evőkanál frissen reszelt torma
- 2 evőkanál áfonyalekvár
- 2 evőkanál tejszín
Elkészítés
A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással.
Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük.
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert, apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk, egyenlő távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk. Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Az áfonyás tormahabhoz az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel, és habverővel felverjük, a sonkás fánkok mellé kínáljuk.