Sonkás kelbatyu - sonkával töltött kelkáposzta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
A kelkáposzta gazdag kalciumban, magnéziumban, C-K, és B6 vitaminban. Amire nagy szükségünk van, főleg télen, ráadásul koleszterin csökkentő, antioxidánsokban gazdag. Variálhatósága végtelenül sokoldalú. Nagyon ízletes, szeretjük.
- 12 db kelkáposztalevél
- 40 dkg darált hús vegyesen (marha sertés)
- 1 db sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 1 db kaliforniai paprika
- só, bors
- 10 dkg füstölt sonka
- 1 db tojás
- 4 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés
A káposztaleveleket megmossuk és forrásban lévő sós vízben pár percig főzzük. A sonkát apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és a kimagozott paprikával együtt apró kockára vágjuk. A póréhagyma fehér részét szintén apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat. A sonkát, a répát, hagymát, paprikát kicsit megpirítjuk benne. Picit sózzuk, de a sonka miatt nem biztos hogy kell, borsozzuk, petrezselyemzölddel gazdagítjuk a színe miatt is.
Ha kihűlt a tojást is hozzáadjuk, és a darált hússal összedolgozzuk. Ha lágy lenne, még morzsát is keverhetünk bele. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A káposztalevelek vastag levélnyelét éles késsel kivágjuk. Két levelet egymással szembe állítva összeillesztünk úgy hogy takarják egymást, és megtöltjük egy kis gombóc hússal. A csúcsát megtekerjük óvatosan, és zsineggel összekötjük és megolajozott tepsibe állítjuk.
Amikor a 6 db batyu elkészült, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, mindegyikre helyezünk 1 db szalonnacsíkot, amit előtte beirdaltunk. Sütőben kb. 20-25 percig 160 majd 190 fokon sütjük alsó felső sütésen.Joghurtos kelcsíkkal tálaltam,formákba öntve. Szalonnával díszítettem.