Sonkával és vadrizzsel töltött rétes recept

Sonkával és vadrizzsel töltött rétes

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1015

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A füstölt, szárazon pácolt sonka, a shiitake gomba, a barna csiperke és a cukkini remek ízharmóniát alkotnak a vadrizzsel ennek a rétesnek a töltelékében. Ha szeretnénk valami különlegeset tálalni ebédre, ez a recept tökéletes választás, csak egy kis saláta kell még mellé.

4 személyre

  • 5 db réteslap, 30x50 cm-es
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2 kiskanál mák

A töltelékhez:

  • 10 dkg basmati és vadrizs keveréke
  • 3 dl csirkealaplé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma, apróra vágva
  • 10 dkg shiitake gomba, felszeletelve
  • 10 dkg barna csiperke, felszeletelve
  • 2 db kis cukkini, kockára vágva
  • 15 dkg fekete-erdei sonka, zsíros részek eltávolítva, szeletekre vágva
  • 2 kiskanál friss tárkony, apróra vágva
  • só, bors

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük. A töltelékhez a rizst egy lábasba tesszük, ráöntjük az alaplét, és felforraljuk. Alacsony hőfokon, fedő alatt puhára pároljuk (20 perc vagy a csomagoláson megadott idő).

Közben az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a gombát és a cukkinit, majd fedő alatt, időnként megkavarva puhára pároljuk a zöldségeket (6-8 perc). Félretesszük hűlni, és előkészítjük a tésztát.

Az 5-ből 4 réteslapot kiterítünk a munkafelületre, és mindegyiket vékonyan megkenjük vajjal. Az ötödik lapot letakarjuk, hogy ki ne száradjon. A lapokat 30×45 cm-es téglalapokra vágjuk, majd hosszában félbe, aztán keresztben háromfelé. Így huszonnégy 15 ×15 cm-es négyzetet kapunk.

Négy ilyen négyzetet vékonyan megkenünk vajjal. Ezekre újabb lapok kerülnek egy kicsit elfordítva és szintén megvajazva. Addig tesszük egymásra a megvajazott lapokat, amíg négy, egyenként hat lapból álló rakást kapunk.

A rizst és a sonkát a gombás-zöldséges elegyhez adjuk. Ízlés szerint a tárkonnyal és sóval, borssal fűszerezzük. A réteslaprakások közepére kanalazzuk a tölteléket. A széleket ráhajtjuk, de nem kell, hogy a tészta teljesen betakarja a masszát. A réteseket teflontepsibe rakjuk.

A maradék réteslapot hosszában félbe-, majd keresztben vékony csíkokra vágjuk. Megkenjük a maradék vajjal, és kissé meggyűrve a rakások tetejére helyezzük a csíkokat, hogy a tölteléket befedjék.

Rászórjuk a mákot, majd ropogósra és aranybarnára sütjük (10 perc). Forrón tálaljuk.

Tipp:

• A réteseket előre is elkészíthetjük, egészen a 7. lépésig, és behűtve tárolhatjuk. Ez esetben közvetlenül tálalás előtt süssük meg, ez kb. 3-4 perccel tovább tart, mint az alapreceptben. Tölteléknek használhatunk kolbászos-olajbogyós rizst is. 2,5 dl csirkealaplében megfőzünk 10 dkg hosszú szemű fehér rizst 6 db aszalt paradicsommal. Közben egy serpenyőben összekeverünk 10 dkg apróra összevágott fűszeres kolbászt egy fej apróra vágott lilahagymával és egy kicsumázott, kockára vágott, piros húsú paprikával. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul (6-8 perc). Ekkor hozzáadjuk a rizskeveréket, 4,5 dkg szeletelt fekete olajbogyót, 20 dkg lecsurgatott, konzerv morzsolt csemegekukoricát, 20 összetépkedett, friss bazsalikomlevelet és ízlés szerint sót, borsot. Ezzel a keverékkel töltsük meg a réteslapokat, szórjuk meg a tetejüket 2 kiskanál szezámmaggal, és az alaprecept szerint süssük meg őket.

Miért egészséges?

• A világon mintegy 2500-féle gomba terem, bár ezek nem mindegyike ehető. Az ehető gombák hasznos B-vitamin-források. 100 g-juk mindössze 0,5 g zsírt és 13 kcal (54 kJ) energiát tartalmaz. A vadrizs eredetileg egy vadon termő észak-amerikai fűfajta. Több fehérjét tartalmaz, mint a „valódi” rizs. A sonka megfelelő fehérje- és B-vitaminforrás, ráadásul a zsírtartalma is csökkenthető, ha levagdossuk róla a látható zsíros részeket.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 352 kcal (1468 kJ), fehérje 16 g, zsír 13 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 47 g, (ebből cukor 2 g), rost 1 g, réz, A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin, folsav, niacin, kálium, szelén, cink


Sonkával és vadrizzsel töltött rétes

Sonkával és vadrizzsel töltött rétes

A füstölt, szárazon pácolt sonka, a shiitake gomba, a barna csiperke és a cukkini remek ízharmóniát alkotnak a vadrizzsel ennek a rétesnek a töltelékében. Ha szeretnénk valami…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés