Sörös-marhahúsos pite recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 110 perc
Megnézték: |
A férfikedvencek mind benne vannak! Sörös is, marhahúsos is ez a pite.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1.5 kg marhaszegy
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál Worcester-szósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 5 dl marhahúsalaplé
- 4 dl Guinness sör
- 2 evőkanál liszt
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tejszín
A tésztához:
- 15 dkg vaj + a sütőformába
- 1.6 dl víz
- 37 dkg liszt
- 0.5 kiskanál só
Elkészítés
A tésztához a vajat a vízzel nagy lángon felforraljuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet és a sót, és belisztezett felületen addig gyúrjuk, míg lágy és rugalmas tésztát nem kapunk.
A 6 cm-es darabokra vágott húst forró olajban barnára pirítjuk, majd a serpenyőből kivéve félretesszük. Az apróra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát ugyanabban a serpenyőben 3-4 perc alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a Worcester-szószt, 1 percig főzzük, majd visszatesszük bele a húst, hozzáadjuk a cukrot, az alaplét és a sört, és kis lángon, fedő alatt 1 órán át főzzük.
Ezután fedő nélkül még addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, majd a serpenyőből kivéve egy villával szinte szálakra bontjuk.
A lisztet a serpenyőbe szitáljuk, 2-3 perc alatt besűrítjük vele a tartalmát, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a
félbevágott gombát és a húst, átforgatjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy lehűljön.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát két részre osztjuk, és sütőpapíron 4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felével kibélelünk egy kivajazott kenyérsütőformát.
A húsos keveréket a tésztára kanalazzuk, majd a tészta másik felével beborítjuk. A széleket összezárjuk, a felesleges tésztát levágjuk. Megkenjük a tojással elkevert tejszínnel, majd 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.