Sós foszlós kalács recept

Sós foszlós kalács
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Tündi konyha

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1176

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Húsvétra sütöttem meg ezt a illatos, foszlós, ellenállhatatlan sós kalácsot. Higgyétek el nekem érdemes megsütni, még másnapra is puha, friss marad. A "nyuszi váró" reggeli mellé fenomenális volt. Az ünnepi asztalunkra a kalácson kívül még főtt sonka, franciasaláta, kaszinó tojás, aszpikos franciasaláta őzgerincben és sonkatekercs is került. Desszertet idén nem vittem túlzásba. Egy egyszerű, nagyon finom banános joghurttortát készítettem.

8 személyre

  • Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 4.5 dl tej (langyos)
  • 1 evőkanál házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
  • Só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 csomag instant élesztőpor
  • 3 evőkanál házi sertészsír (szoba hőmérsékletű) a tészták megkenéséhez:
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

Csipet cukorral a fél dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztbe beletesszük a felfuttatott élesztőt (kovászt), a tojásokat, a zsírt, a cukrot, a sót, és a maradék 4 dl langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk (ha szükséges tegyünk hozzá még lisztet). Letakarjuk és kb. egy órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.

Ha már megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen átgyúrjuk és három egyforma részre osztjuk.

Az első cipót kb. 2 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk és 1 evőkanál zsírt elkenünk a tésztán, majd feltekerjük, mint a bejglit. A másik két cipóval is így járunk el.

Sütőpapírral bélelt tepsibe hármas fonással megfonjuk, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 40 percig pihentetjük. Utána felvert tojással a tetejét lekenjük.

Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 40 percig szép, aranybarnára sütjük.


Sós foszlós kalács recepthez kapcsolódó receptek

Sós foszlós kalács

Sós foszlós kalács

Húsvétra sütöttem meg ezt a illatos, foszlós, ellenállhatatlan sós kalácsot. Higgyétek el nekem érdemes megsütni, még másnapra is puha, friss marad. A "nyuszi váró" reggeli mellé fenomenális volt. Az ünnepi asztalunkra a kalácson…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Sós foszlós kalács recepthez

thumb
vajdamarta - 2017. május 02.
Szuper ötlet az egyenként megzsírozott, feltekert rúd összefonása. Így még nem készítettem sósat, csak zsírozás nélkül. S ha a zsíros kenésre még reszelt sajtot is szórok...
Na megyek és kipróbálom...
Kösz!
herczege65@gmail.com - 2017. április 16.
Megsütöttem a kalácsot,nagyon finom lett.Köszönöm szépen a kitűnő receptet!