Spagetti őzhúsgombócokkal recept

Spagetti őzhúsgombócokkal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
1455

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A népszerű, spagettivel tálalt húsgombócokat különlegessé tehetjük, ha azokat sovány őzhúsból, a mártást pedig vörösborral készítjük. Ezt a mutatós fogást családi ünnepeken és baráti összejövetelek alkalmából is kínálhatjuk.

4 személyre

  • 3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • 1 kis vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 35 dkg spagetti
  • 50 dkg darált őzhús
  • 1 evőkanál friss zöldfűszer vegyesen pl. kakukkfű, petrezselyemzöld, összevágva
  • só és fekete bors a díszítéshez friss bazsalikom felcsíkozva

A vörösboros mártáshoz

  • 1 kis piros húsú paprika kicsumázva ésfeldarabolva
  • 1 kis vöröshagyma összevágva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db zellerszár feldarabolva
  • 3 dl vörösbor
  • 5 dkg gomba feldarabolva
  • 2 dl marhahúsalaplé
  • 40 dkg darabolt konzervparadicsom
  • 1 db fűszercsokrocska

Elkészítés

Összekeverjük az őzhúst, a fölaprított vöröshagymát, a tojást, a lisztet és a zöldfűszereket, majd a keveréket sóval és borssal ízesítjük. A masszát 28 egyenlő részre osztjuk, és az adagokból enyhén belisztezett kézzel gombócokat formálunk.

Egy nagy teflonbevonatú serpenyőben vagy tűzálló edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és 8-10 perc alatt kisütjük a gombócokat. Közben óvatosan forgatjuk őket, hogy mindenütt egyenletesen megpiruljanak. (Szükség szerint több részletben is megpiríthatjuk a húsgombócokat.) Szűrőkanállal kiemeljük a serpenyőből, és félretesszük őket.

A mártáshoz a serpenyőben maradt folyadékhoz adjuk a hagymát, a feldarabolt piros húsú paprikát, a gombát, a zellerszárat és a fokhagymát. 3 percig pirítjuk, közben gyakran megkeverjük. Végül ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon csendesen forraljuk, amíg a folyadék fele elpárolog (kb. 5 perc).

Hozzáadjuk az alaplevet, a paradicsomot a levével együtt és a fűszercsokrocskát, majd az egészet újból felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, és még 10 percig csendesen főzzük.

Visszatesszük az őzhúsgombócokat a serpenyőbe, beleforgatjuk a mártásba, majd nagyjából 10 percig alacsony hőfokon főzzük.

Közben a spagettit lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük. Leöntjük róla a vizet, és jól lecsepegtetjük.

Megkóstoljuk a mártást, és ha kell, utánaízesítjük. A fűszercsokrot kidobjuk. Kiszedjük a spagettit négy tányérra, és a tetejére kanalazzuk a húsgombócokat meg a mártást. A csíkokra vágott bazsalikommal díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A húsgombócokat őzhús helyett darált pulykahúsból is elkészíthetjük, a vörösboros mártás helyett pedig fehérborost készítünk hozzá. • Használhatunk sovány darált marhahúst vagy sertéshúst is, esetleg a kettő keverékét. • A spagetti helyett tálalhatjuk a húsgombócokat spenótos tagliatellével, illetve spenóttal ízesített metélt és tojásos metélt keverékével is (paglia e fieno).

Miért egészséges?

• Az őzhús jól helyettesíti a marhahúst. Sokkal soványabb, mint a többi vörös hús, és hasznos mennyiségű vasat, valamint különféle B-vitaminokat tartalmaz. Az őz húsa valamivel kevésbé zsíros, mint a csirkemellfilé: 100 g-onként 1,1 g-ot tartalmaz, szemben a csirkemellel, amelynek 100 g-jában 1,6 g zsír van.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 650 kcal (2710 kJ), fehérje 41,5 g, zsír 15 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 80 g, (ebből cukor 10 g), rost 5 g, réz, vas, A, B6, B12, C, niacin, kálium, cink, B1-, B2-, E-vitamin, folsav


Spagetti őzhúsgombócokkal recepthez kapcsolódó receptek

Spagetti őzhúsgombócokkal

Spagetti őzhúsgombócokkal

A népszerű, spagettivel tálalt húsgombócokat különlegessé tehetjük, ha azokat sovány őzhúsból, a mártást pedig vörösborral készítjük. Ezt a mutatós fogást családi ünnepeken és baráti összejövetelek alkalmából is kínálhatjuk.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés