Spagetti tenger gyümölcseivel recept

Spagetti tenger gyümölcseivel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
10610

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A borral ízesített paradicsommártásban főtt, tápanyagokban gazdag kagylós-rákos-tintahalas feltét elegánsan mutat a vékony, hosszú spagettiszálak tetején.

4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db felaprított vöröshagyma
  • 3 db felaprított fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
  • 2.25 dl száraz fehérbor
  • 1 konzerv (40 dkg) darabolt paradicsom
  • 1 csipetnyi tört, szárított csilipaprika
  • 0.25 kiskanál porcukor
  • 1 csipetnyi sáfrány
  • 10 db megtisztított éti- (kék) kagyló
  • 2 db megtisztított, felkarikázott tintahal
  • 45 dkg tisztított nyers királyrák vagy tigrisgarnéla
  • 45 dkg vékony spagetti
  • bors ízlés szerint
  • néhány szál friss oregánó vagy majoránna a díszítéshez

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, és néhány percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a petrezselymet, majd 1 percig pirítjuk.

Felöntjük a borral, és felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, és az ételt egyenletesen forrni hagyjuk, egészen addig, amíg csaknem az egész leve elfő.

Hozzáadjuk a paradicsomot (a levével együtt), az összezúzott csilipaprikát, a cukrot és a sáfrányt. Tovább mérsékeljük a lángot, és 15 percig csendesen főzzük. Ízlés szerint megborsozzuk.

Beledobjuk a kagylót. Lefedjük a lábast, és az ételt közepes lángon addig főzzük, amíg a kagylók kezdenek kinyílni. Hozzáadjuk a tintahalat és a garnélát is, és tovább főzzük, amíg a garnéla rózsaszínűvé válik. Levesszük az edényt a tűzhelyről. Kidobjuk azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki, majd lefedjük az ételt, hogy melegen tartsuk.

Közben megfőzzük a spagettit. Leöntjük róla a vizet, és alaposan lecsepegtetjük. Egy kevés paradicsomszószt jól összeforgatunk a tésztával.

A spagettit a maradék paradicsomszósszal összekeverve tányérokra szedjük, a tenger gyümölcseit a tetejére halmozzuk, és friss oregánó- vagy majoránnahajtásokkal díszítjük.

Tipp:

• Nyáron konzerv helyett készíthetjük meghámozott és felkockázott friss paradicsomból is, amit körülbelül 5 perccel tovább kell főzni. (Lehetséges, hogy valamivel több cukorra lesz szükségünk, hogy a friss paradicsom domináns ízét ellensúlyozzuk.)• A tintahal helyett 20 dkg főtt vagy konzerv fehér babot adunk a feltéthez.

Miért egészséges?

• A halak, kagylók és rákok hasznos B-vitamin- (főleg B12 vitamin-) források, emellett megfelelő mennyiségű antioxidáns szelént is tartalmaznak. A boros paradicsommártásban sokkal kevesebb a zsír, mint a tejszínes változatokban. A hagymában és a fokhagymában lévő allicinnek gombaölő, antibiotikus hatása van.

A recept tápértéke:

Energia 650 kcal, zsír 10 g (ebből telített 1,5 g), fehérje 48 g, szénhidrát 90 g, nátrium 450 mg (só 1,12 g), élelmi rost 4,5 g., Jó káliumforrás (1050 mg)


Spagetti tenger gyümölcseivel recepthez kapcsolódó receptek

Spagetti tenger gyümölcseivel

Spagetti tenger gyümölcseivel

A borral ízesített paradicsommártásban főtt, tápanyagokban gazdag kagylós-rákos-tintahalas feltét elegánsan mutat a vékony, hosszú spagettiszálak tetején.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Spagetti tenger gyümölcseivel recepthez

Gabi mami - 2012. január 22.
Ezt a finom spagettit ,tenger gyümölcseivel én tejszínes változatában kóstoltam,de meg kell, hogy mondjam, nagyon ízlett. A paradicsomos változatot kifogom próbálni, mert nekem ez is nagyon szimpatikus !