Spagetti tenger gyümölcseivel

Spagetti tenger gyümölcseivel

A borral ízesített paradicsommártásban főtt, tápanyagokban gazdag kagylós-rákos-tintahalas feltét elegánsan mutat a vékony, hosszú spagettiszálak tetején.

4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db felaprított vöröshagyma
  • 3 db felaprított fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
  • 2.25 dl száraz fehérbor
  • 1 konzerv (40 dkg) darabolt paradicsom
  • 1 csipetnyi tört, szárított csilipaprika
  • 0.25 kiskanál porcukor
  • 1 csipetnyi sáfrány
  • 10 db megtisztított éti- (kék) kagyló
  • 2 db megtisztított, felkarikázott tintahal
  • 45 dkg tisztított nyers királyrák vagy tigrisgarnéla
  • 45 dkg vékony spagetti
  • bors ízlés szerint
  • néhány szál friss oregánó vagy majoránna a díszítéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, és néhány percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a petrezselymet, majd 1 percig pirítjuk.

Felöntjük a borral, és felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, és az ételt egyenletesen forrni hagyjuk, egészen addig, amíg csaknem az egész leve elfő.

Hozzáadjuk a paradicsomot (a levével együtt), az összezúzott csilipaprikát, a cukrot és a sáfrányt. Tovább mérsékeljük a lángot, és 15 percig csendesen főzzük. Ízlés szerint megborsozzuk.

Beledobjuk a kagylót. Lefedjük a lábast, és az ételt közepes lángon addig főzzük, amíg a kagylók kezdenek kinyílni. Hozzáadjuk a tintahalat és a garnélát is, és tovább főzzük, amíg a garnéla rózsaszínűvé válik. Levesszük az edényt a tűzhelyről. Kidobjuk azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki, majd lefedjük az ételt, hogy melegen tartsuk.

Közben megfőzzük a spagettit. Leöntjük róla a vizet, és alaposan lecsepegtetjük. Egy kevés paradicsomszószt jól összeforgatunk a tésztával.

A spagettit a maradék paradicsomszósszal összekeverve tányérokra szedjük, a tenger gyümölcseit a tetejére halmozzuk, és friss oregánó- vagy majoránnahajtásokkal díszítjük.