Spagettini tenger gyümölcseivel recept

Spagettini tenger gyümölcseivel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
922

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A boros paradicsommártásban főtt, tápanyagokban gazdag kagylós-rákos-tintahalas keverék elegánsan mutat a vékony, hosszú spagettiszálak tetején. Készítsünk hozzá dekoratív salátatálat ízletes vegyes salátalevelekből. Az ételt vacsoravendégeknek főfogásként is tálalhatjuk.
4 személyre

  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2.5 dl száraz fehérbor
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 0.25 kiskanál cukor
  • 1 csipet csilipor
  • 1 csipetnyi sáfrány
  • 12 fekete kagyló megtisztítva, a „szakáll” eltávolítva
  • 30 dkg nyers királyrák vagy tigrisgarnéla megtisztítva
  • 40 dkg spagettini
  • só és fekete bors, néhány szál friss oregánó vagy majoránna a díszítéshez
  • 2 db tintahal megtisztítva, csápjai falatnyi darabokra vágva, teste felkarikázva

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, és 5-7 percig fonnyasztjuk, ügyelve rá, nehogy megpiruljon. Hozzáadjuk a fokhagymát meg a petrezselymet, és 1 percig pirítjuk.

Felöntjük a borral, és felforraljuk. Mérsékelt hőfokon egyenletesen forraljuk, amíg csaknem az egész bor elpárolog (kb. 15 perc).

Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, a csiliport, a cukrot és a sáfrányt. Tovább mérsékeljük a hőfokot, és 15 percig csendesen főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Beledobjuk a kagylókat. Lefedjük a lábast, és közepes hőfokon addig főzzük, amíg a kagylók kezdenek kinyílni (kb. 5 perc). Hozzáadjuk a tintahalat és a garnélát is, majd tovább főzzük még 3-4 percig, illetve addig, amíg a kékesszürke garnéla rózsaszínűvé válik. Ekkor levesszük az edényt a tűzről. Kidobjuk azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki. A lábast lefedve melegen tartjuk.

Közben a spagettinit lobogó vízben 10 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük. Leöntjük róla a vizet, és a tésztát visszatesszük az üres lábasba. Egy kevés paradicsomszósszal jól összeforgatjuk.

A tészta tetejére halmozzuk a paradicsomos tenger gyümölcseit. Oregánóval vagy majoránnával díszítve tálaljuk.

Tipp:

• Nyáron, amikor a piacon sok érett paradicsom kapható, konzerv helyett készítsük meghámozott és felkockázott friss paradicsomból, amit körülbelül 5 perccel kell tovább főzni. (Lehetséges, hogy valamivel több cukorra lesz szükségünk, hogy a friss paradicsom savanykás ízét ellensúlyozzuk.) • Tintahal helyett 20 dkg főtt vagy konzerv lecsepegtetett cannellino babot is adhatunk az ételhez, amely kiadósabbá teszi, mivel a magas rosttartalmú táplálékok, mint például a hüvelyesek igen laktatóak. Ilyenkor a tészta mennyiségét 35 dkg-ra csökkentjük.

Miért egészséges?

• A halak, kagylók és rákok hasznos mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat (főleg B12-vitamint), s emellett megfelelő mennyiségű antioxidáns szelént is. • A tészta tenger gyümölcseivel tápanyagokban, főként keményítőtartalmú szénhidrátokban gazdag fogás, ám zsírtartalma alacsony. A boros szószban kevesebb a zsír, mint a tejszínes változatban. • A hagymában és a fokhagymában lévő allicin gomba- és baktériumölő hatású.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 580 kcal (2419 kJ), fehérje 39 g, zsír 10 g (ebből telített 1,5 g), szénhidrát, 80 g (ebből cukor 8 g), rost 4 g, B12-vitamin, réz, B6-, E-vitamin, niacin, kalcium, kálium, szelén, B1-, C-vitamin


Spagettini tenger gyümölcseivel

Spagettini tenger gyümölcseivel

A boros paradicsommártásban főtt, tápanyagokban gazdag kagylós-rákos-tintahalas keverék elegánsan mutat a vékony, hosszú spagettiszálak tetején. Készítsünk hozzá dekoratív salátatálat ízletes vegyes salátalevelekből. Az ételt vacsoravendégeknek…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés