Spanyol nyúlpaprikás csicseriborsóval recept

Spanyol nyúlpaprikás csicseriborsóval

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

110 perc

Megnézték:
2274

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Spanyolországban, ahonnan ez a fűszeres étel származik, igen népszerű a csicseriborsó, és gyakran párolják együtt egy kevés hússal, valamint különféle zöldségekkel. Az eredmény: finom, laktató egytálétel. Kínáljunk a pörkölt mellé friss házikenyeret, amellyel az ízletes szaftot az utolsó cseppig kimártogathatjuk.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db nagy, piros húsú paprika, kicsumázva és durvára vágva
  • 2 db babérlevél
  • 2 db vöröshagyma durvára vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2.5 dl száraz fehérbor
  • 2 csipetnyi sáfrány
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 0.5 kiskanál csilipor
  • 2.5 dl csirkealaplé
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 4 evőkanál forró víz
  • 40 dkg konzerv csicseriborsó leöblítve és lecsepegtetve
  • 25 dkg újburgonya lesikálva és félbevágva
  • 25 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 0.5 kiskanál őrölt római kömény
  • 35 dkg pörköltnek való házinyúlhús nagyobb darabokra vágva
  • 1 nagy csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 db narancs, lehetőleg vérnarancs leve és reszelt héja
  • 2 szál szurokfű vagy majoranna összevágva

Elkészítés

Egy tűzálló edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húst, és barnára pirítjuk a darabokat. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a piros húsú paprikát, majd gyakori kevergetés mellett 5 percig pirítjuk, hogy a hagyma megfonnyadjon. Beleszórjuk a pirospaprikát, a csiliport, a római köményt, a fahéjat, valamint a babérleveleket, jól összekeverjük, és 1 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a bort, az alaplevet, a paradicsomot a levével együtt, valamint a paradicsompürét és a petrezselyem felét. Lefedjük, felforraljuk, majd alacsonyra állítjuk a hőfokot, és addig pároljuk csendesen, amíg a hús teljesen megpuhul (40 perc). Közben a sáfrányt egy kis tálba morzsoljuk, majd ráöntjük a forró vizet. Megkavarjuk, és 15 percig áztatjuk.

A csicseriborsót, a burgonyát, a sáfrányt az áztatólevével, a szurokfüvet vagy a majoránnát meg a narancshéjat és -levet a húshoz adjuk. Összekeverjük, majd csendesen főzzük 25-30 percig, vagy amíg a leve besűrűsödik, és már nem olyan híg, mint egy leves. Megkóstoljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük. Kivesszük a babérlevelet, és eldobjuk. Megszórjuk a pörköltet a maradék petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.

Tipp:

• A házinyúlhús helyett használhatunk falatokra vágott, sovány sertés szűzpecsenyét, báránylapockát vagy -combot, amelyről levagdostuk a zsíros részeket.

Miért egészséges?

• A csicseriborsó fontos növényi fehérjeforrás, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat is. Ebben az ételben a csicseriborsó – szokatlan módon – több vasat tartalmaz, mint a nyúlhús (adagonként 1,5 mg-ot a 0,9 mg-mal szemben). A vas felszívódását elősegíti a zöldségekben, főleg a piros húsú paprikában található bőséges mennyiségű C-vitamin. A házinyúl húsa kiváló zsírszegény fehérjeforrás. Mivel színében és ízében nagyon hasonlít a csirkehúsra, bármelyik, e könyvben szereplő ételben helyettesíthetjük vele a csirkemellfilét. Ami pedig a tápanyagokat illeti, a nyúlhús kétszer annyi vasat tartalmaz, mint a csirkemell.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 417 kcal (1739 kJ), fehérje 33 g, zsír 15 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 41 g, (ebből cukor 14 g), rost 9 g, A-, B1-, B6-, B12-, C-, E-vitamin, niacin, B2-vitamin, folsav, vas, szelén, cink


Spanyol nyúlpaprikás csicseriborsóval

Spanyol nyúlpaprikás csicseriborsóval

Spanyolországban, ahonnan ez a fűszeres étel származik, igen népszerű a csicseriborsó, és gyakran párolják együtt egy kevés hússal, valamint különféle zöldségekkel.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés