Spanyol rizs recept

Spanyol rizs

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
3954

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hagyományos mediterrán rizs fűszeres és zsíros kolbásszal készül, de a vegetáriánus változat is épp olyan ízletes és laktató.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db apróra vágott közepes vöröshagyma
  • 1 db kicsumázott és apróra vágott zöld húsú paprika
  • 1 db apróra, vágott zellerszár
  • 2 db finomra vágott fokhagymagerezd
  • 11.5 dkg felszeletelt csiperkegomba
  • 17.5 dkg hosszú szemű fehér rizs
  • 3.5 dl alacsony nátriumtartalmú paradicsomlé
  • 2.25 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
  • 1 db babérlevél
  • 6 db felkockázott, hosszúkás paradicsom
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Olajozóspray-vel vékonyan bepermetezünk egy öblös teflonserpenyőt, vagy kikenjük 1 kiskanálnyi olívaolajjal. Felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a vöröshagymát, a paprikát, a zellert és a fokhagymát. Amikor a hagyma kissé megfonnyadt, hozzáadjuk a gombát és a rizst, majd az utóbbit aranysárgára pirítjuk.

Hozzáadjuk a paradicsomlét, a zöldségalaplét, a babérlevelet, a borsot, és összekeverjük őket. Közepes lángon felforraljuk. Lefedjük a serpenyőt, takarékra állítjuk a lángot, és időnként megkeverve körülbelül 15 percig csendesen főni hagyjuk az ételt. Ezután beletesszük a paradicsomot, és összekeverjük.

Ismét lefedjük, és még 10 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot magába szívja. Villával szétválasztjuk az összetapadt szemeket. Tálalás előtt kivesszük a babérlevelet.

Tipp:

• A 3. lépésben, a főzés vége előtt 8 perccel a rizshez 25 dkg mélyhűtött zöldborsót adunk. Az egészségesebb táplálkozás érdekében érdemes időnként szakítani a hagyománnyal: az ételt magasabb tápértékű barna rizzsel is elkészíthetjük. A 3. lépésben lefedjük a lábast, és a barna rizst 40–50 percig főzzük, amíg megpuhul.

Miért egészséges?

A paradicsomlé kiváló alapanyag. Ízt és színt ad az ételnek, továbbá szükségtelenné teszi a magasabb zsírtartalmú nyersanyagok, például a vaj vagy az olaj felhasználását. Legnagyobb erénye azonban az, hogy béta-karotinban, likopinban, valamint C-vitaminban gazdag, s ezek a vegyületek jótékonyan hatnak a vérnyomásra és a szívműködésre.

A recept tápértéke:

Energia 150 kcal, zsír 1,5 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 4 g, szénhidrát 32 g, nátrium 60 mg (só 0,15 g), élelmi rost 2 g., Megfelelő káliumforrás (430 mg)


Spanyol rizs

Spanyol rizs

A hagyományos mediterrán rizs fűszeres és zsíros kolbásszal készül, de a vegetáriánus változat is épp olyan ízletes és laktató.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés