Spárgára vetett lazac cukkiniladikkal recept
Beküldő: Farkas Cili Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Egy igazán könnyű, nyarat idéző fogás ebédre vagy vacsorára. "Kellemes nyaralást" és jó étvágyat! :)
A recept hozzávalói ( személyre)
A páchoz
- friss petrezselyemzöldje
- friss fokhagyma
- 1 db citrom felének a leve
- tengeri só
- fekete bors
A sütéshez
- 2 szelet lazacfilé (kb. 250 g)
- vaj
- magkeverék
A körethez
- 250 g zöld spárga
- 1 db kisebb, formás cukkini
- 10 szem apró újburgonya
A mártáshoz
- 250 ml főzőtejszín
- 40 g natúr sajtkrém
- 1 csokor friss metélőhagyma
- 1 csokor friss petrezselyemzöldje
- 1 friss citrom héja és felének a leve
- fehér bors
- szerecsendió
Elkészítés
Az előkészületeket kezdjük a lazac pácolásával! Dörzsöljük be a hal mindkét oldalát tengeri sóval, fekete borssal, friss petrezselyemzölddel és fokhagymával. (Utóbbi kettőt avágjuk apróra és hagyjuk is a lazacon). Ezután csepegtessük rá a fél citrom levét. Hagyjuk így vagy vékony olajrétegben pár órán át max. 1 napig a hűtőben.
Az újburgonyát főzzük meg, anélkül, hogy teljesen puhára főne ("villapróba"), majd - ha szükséges - hámozzuk meg és petrezselymes vajban forgassuk őket készre. Amíg fő a burgonya, elkészíthetjük a mártást és a köretet.
A mártás hozzávalóit összekeverjük, összemelegítjük, félretesszük; a spárgákat, miután megfosztottuk fás végüktől, enyhén sós és citromos vízben puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne főjenek szét (max. 6-8 perc)! A főző vízből kivéve egyből helyezzük hideg vízzel teli tálba őket, a főző vízbe pedig helyezzük bele a hosszában félbevágott cukkinit és főzzük puhára! A spárgákat a hideg vízből, rövid időn belül helyezzük konyharuhára vagy papírtörlőre tálalásig. A készre főtt cukkinifelek belsejét kaparjuk ki annyira, hogy létrejöjjenek a kis ladikok a burgonyák számára. Végül serpenyőben, petrezselymes vajban, minden oldalát érintve, magokkal megszórva süssük készre a lazacot!
Tálalás: a tányér egyik felére fektessük a spárgákat, másik felét szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A spárgára helyezzük a kész lazacot, a cukkiniladikba ültetett burgonyákat pedig a citromhéjra. A tengerpartot idéző látványt és a könnyű, nyári ízvilágot feldobhatjuk még koktélparadicsommal és brokkolicsírával, nem utolsó sorban a mártással, amely akár melegen, akár langyosan - kellemesre mossa a "partot"!