Spenótos-fokhagymás csíkos kalács recept

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Andi

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
2275

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A spenót és a fokhagyma íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a sós kalácsban, amit kínálhatunk reggelire, uzsonnára egy kis vajkrémmel, sonkával és friss zöldségekkel.

6 személyre

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 2 ek margarin
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1.4 dl spenótpüré (ez megfelel egy 450 g-os fagyasztott püré 1/3-ának)
  • 5 ek liszt
  • 1 ek olaj a forma kikenéséhez
  • 2 dkg margarin a lekenéshez
  • 2 ek tej a lekenéshez

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojás sárgáját, a sót, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyikhez adjuk a spenótpürét. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk. Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Egy nagyobb püspökkenyérformát (35*11*7,5 cm) kikenünk olajjal. Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva. A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük.

Beletesszük a formába. Meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Lekenjük olvasztott margarinnal.

Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával. Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.


Spenótos-fokhagymás csíkos kalács recepthez kapcsolódó receptek

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

A spenót és a fokhagyma íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a sós kalácsban, amit kínálhatunk reggelire, uzsonnára egy kis vajkrémmel, sonkával és friss zöldségekkel.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Spenótos-fokhagymás csíkos kalács recepthez

thumb
Andi - 2013. április 12.
Köszönöm szépen!
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. április 12.
Érdekes,és figyelemre méltó recept,köszi Andika.
thumb
Receptvarázs - 2013. április 11.
Kedves Andi! Javítottuk a szöveget a kérésednek megfelelően. :)
thumb
Andi - 2013. április 11.
Kedves Receptvarázs, Kérlek Titeket, hogy a bevezető utolsó mondatát töröljétek, mert véletlenül kétszer írtam. Köszönöm szépen.