Spenótos-fokhagymás csíkos kalács recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 150 perc
Megnézték: |
A spenót és a fokhagyma íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a sós kalácsban, amit kínálhatunk reggelire, uzsonnára egy kis vajkrémmel, sonkával és friss zöldségekkel.
- 25 dkg liszt
- 5 dkg rétesliszt
- 2 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 2 ek margarin
- 1 db tojás sárgája
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1.4 dl spenótpüré (ez megfelel egy 450 g-os fagyasztott püré 1/3-ának)
- 5 ek liszt
- 1 ek olaj a forma kikenéséhez
- 2 dkg margarin a lekenéshez
- 2 ek tej a lekenéshez
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojás sárgáját, a sót, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyikhez adjuk a spenótpürét. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk. Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy nagyobb püspökkenyérformát (35*11*7,5 cm) kikenünk olajjal. Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva. A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük.
Beletesszük a formába. Meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Lekenjük olvasztott margarinnal.
Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával. Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.