Spenótos-füstölt pisztrángos tekercs recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
A könnyű spenótos tekercset darabokra tördelt füstölt pisztránggal és friss kaporral ízesített sajtkrémmel töltjük meg. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk – csak arra kell ügyelni, hogy a spenótos alap egészen száraz legyen, mielőtt a krémet rákenjük. Paradicsomsalátával és teljes kiőrlésű zsemlével tálaljuk.
- 3 dl félzsíros tej
- só és fekete bors
- 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- 4 db tojás szétválasztva
- 2.5 dkg vaj
- 2.5 dkg sima liszt
- 3 dkg kukoricakeményítő vagy polenta
- 20 dkg mélyhűtött leveles spenót
A paradicsomsalátához
- 1 kis vöröshagyma összevágva
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csipetnyi cukor
- 2 kiskanál citromlé
- 12 dkg zsírszegény krémsajt
- 2 evőkanál friss kapor összevágva
- 17 dkg koktélparadicsom félbevágva
- 14 dkg füstölt pisztrángfilé bőre nélkül
- 2 kiskanál sherryecet
- 4 evőkanál ún. friss sajt (natúr krémtúró)
Elkészítés
Egy 23×33 cm-es püspökkenyérformát vékonyan kikenünk olajjal, sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen beszórjuk kukoricakeményítővel vagy polentával. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat).
A felengedett spenótból kinyomkodjuk a felesleges vizet, majd apróra vágjuk. Egy vastag fenekű lábasban megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és néhány másodpercig pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, fokozatosan hozzákeverjük a tejet, majd visszarakjuk, és alacsony hőfokon, állandó keverés közben besűrítjük. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a spenótot, a tojássárgáját meg a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk.
Egy nagy tálban kemény habot verünk a tojásfehérjéből. Beleforgatjuk a spenótos keverékbe, egyszerre mindig csak a harmadrészét. A sütőformába kanalazzuk, és a tetejét elsimítjuk.
12–15 percig sütjük, amíg kissé megnő, és érintésre szilárdnak tűnik a teteje. Kivesszük a sütőből, konyharuhával letakarjuk. 5 percig hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot egy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a friss sajtot, egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit. Belekeverjük a kaprot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A pisztrángot darabokra tördeljük, és összekeverjük a citromlével.
A spenótos alapot kiborítjuk egy konyharuhára, és óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Rákenjük a kapros sajtkrémet, majd elrendezzük rajta a pisztrángdarabokat. Az egyik rövidebbik oldalánál kezdve felgöngyöljük a spenótos alapot, majd a kész tekercset áttesszük egy lapos tálra. (Ha korábban készítjük el, frissentartó fóliával letakarva 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.)
A paradicsomsalátához egy tálban habverővel összekeverjük az olajat, az ecetet és a cukrot, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Először a hagymát, majd a paradicsomot is beleforgatjuk.
A felgöngyölt tekercset elektromos vagy recés élű késsel 12 szeletre vágjuk, és a paradicsomsalátával tálaljuk.
Tipp:
• Grillezett paprikás spenótos tekercshez 2 félbevágott és kicsumázott piros vagy sárga húsú paprikát a vágott felükkel lefelé 2 héjas fokhagymagerezddel együtt egy tepsibe teszünk. Grillsütőben 10-12 percig sütjük, hogy a paprika héja felhólyagosodjon és megfeketedjen. Műanyag zacskóba rakjuk. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héját, és a húsát felcsíkozzuk. A fokhagymát kinyomjuk a héjából, és összekeverjük a krémsajttal meg a friss sajttal. Kapor helyett 1-1 evőkanál petrezselyemzölddel és bazsalikommal ízesítjük. A sajtkrémet a kihűlt spenótos tésztalapra kenjük, ráterítjük a paprikacsíkokat, és az alaprecept szerint felgöngyöljük.
Miért egészséges?
• A mérsékelten zsírszegény krémsajt fontos tápanyagokat: fehérjét és kalciumot tartalmaz. Az alacsonyabb zsírtartalom miatt az energiaértéke is alacsonyabb, mint a hagyományos tejszínes sajtnak vagy túrónak. • Bár a spenót vasban gazdag, a növényi eredetű vas nehezen szívódik fel belőle. Ezen úgy segíthetünk, hogy C-vitaminban dús étellel, például paradicsommal tálaljuk, ami elősegíti a vas felszívódását.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 280 kcal (1168 kJ), fehérje 17 g, zsír 17 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 14 g, (ebből cukor 7 g), rost 1,5 g, A-, B12-vitamin, kalcium, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, vas, kálium, szelén, cink