Spenótos-füstölt pisztrángos tekercs recept

Spenótos-füstölt pisztrángos tekercs
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
2804

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A könnyű spenótos tekercset darabokra tördelt füstölt pisztránggal és friss kaporral ízesített sajtkrémmel töltjük meg. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk – csak arra kell ügyelni, hogy a spenótos alap egészen száraz legyen, mielőtt a krémet rákenjük. Paradicsomsalátával és teljes kiőrlésű zsemlével tálaljuk.

6 személyre

  • 3 dl félzsíros tej
  • só és fekete bors
  • 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
  • 4 db tojás szétválasztva
  • 2.5 dkg vaj
  • 2.5 dkg sima liszt
  • 3 dkg kukoricakeményítő vagy polenta
  • 20 dkg mélyhűtött leveles spenót

A paradicsomsalátához

  • 1 kis vöröshagyma összevágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 csipetnyi cukor
  • 2 kiskanál citromlé
  • 12 dkg zsírszegény krémsajt
  • 2 evőkanál friss kapor összevágva
  • 17 dkg koktélparadicsom félbevágva
  • 14 dkg füstölt pisztrángfilé bőre nélkül
  • 2 kiskanál sherryecet
  • 4 evőkanál ún. friss sajt (natúr krémtúró)

Elkészítés

Egy 23×33 cm-es püspökkenyérformát vékonyan kikenünk olajjal, sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen beszórjuk kukoricakeményítővel vagy polentával. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat).

A felengedett spenótból kinyomkodjuk a felesleges vizet, majd apróra vágjuk. Egy vastag fenekű lábasban megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és néhány másodpercig pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, fokozatosan hozzákeverjük a tejet, majd visszarakjuk, és alacsony hőfokon, állandó keverés közben besűrítjük. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a spenótot, a tojássárgáját meg a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy tálban kemény habot verünk a tojásfehérjéből. Beleforgatjuk a spenótos keverékbe, egyszerre mindig csak a harmadrészét. A sütőformába kanalazzuk, és a tetejét elsimítjuk.

12–15 percig sütjük, amíg kissé megnő, és érintésre szilárdnak tűnik a teteje. Kivesszük a sütőből, konyharuhával letakarjuk. 5 percig hűlni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot egy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a friss sajtot, egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit. Belekeverjük a kaprot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A pisztrángot darabokra tördeljük, és összekeverjük a citromlével.

A spenótos alapot kiborítjuk egy konyharuhára, és óvatosan lehúzzuk róla a papírt. Rákenjük a kapros sajtkrémet, majd elrendezzük rajta a pisztrángdarabokat. Az egyik rövidebbik oldalánál kezdve felgöngyöljük a spenótos alapot, majd a kész tekercset áttesszük egy lapos tálra. (Ha korábban készítjük el, frissentartó fóliával letakarva 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.)

A paradicsomsalátához egy tálban habverővel összekeverjük az olajat, az ecetet és a cukrot, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Először a hagymát, majd a paradicsomot is beleforgatjuk.

A felgöngyölt tekercset elektromos vagy recés élű késsel 12 szeletre vágjuk, és a paradicsomsalátával tálaljuk.

Tipp:

• Grillezett paprikás spenótos tekercshez 2 félbevágott és kicsumázott piros vagy sárga húsú paprikát a vágott felükkel lefelé 2 héjas fokhagymagerezddel együtt egy tepsibe teszünk. Grillsütőben 10-12 percig sütjük, hogy a paprika héja felhólyagosodjon és megfeketedjen. Műanyag zacskóba rakjuk. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héját, és a húsát felcsíkozzuk. A fokhagymát kinyomjuk a héjából, és összekeverjük a krémsajttal meg a friss sajttal. Kapor helyett 1-1 evőkanál petrezselyemzölddel és bazsalikommal ízesítjük. A sajtkrémet a kihűlt spenótos tésztalapra kenjük, ráterítjük a paprikacsíkokat, és az alaprecept szerint felgöngyöljük.

Miért egészséges?

• A mérsékelten zsírszegény krémsajt fontos tápanyagokat: fehérjét és kalciumot tartalmaz. Az alacsonyabb zsírtartalom miatt az energiaértéke is alacsonyabb, mint a hagyományos tejszínes sajtnak vagy túrónak. • Bár a spenót vasban gazdag, a növényi eredetű vas nehezen szívódik fel belőle. Ezen úgy segíthetünk, hogy C-vitaminban dús étellel, például paradicsommal tálaljuk, ami elősegíti a vas felszívódását.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 280 kcal (1168 kJ), fehérje 17 g, zsír 17 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 14 g, (ebből cukor 7 g), rost 1,5 g, A-, B12-vitamin, kalcium, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, vas, kálium, szelén, cink


Spenótos-füstölt pisztrángos tekercs recepthez kapcsolódó receptek

Spenótos-füstölt pisztrángos tekercs

Spenótos-füstölt pisztrángos tekercs

A könnyű spenótos tekercset darabokra tördelt füstölt pisztránggal és friss kaporral ízesített sajtkrémmel töltjük meg. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk – csak arra kell ügyelni, hogy a spenótos alap egészen száraz…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés