Spenótos-gombás lasagne recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
Melós, de megéri!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 9 db 18x8cm-es lasagnalap
- só
- extra szűz olívaolaj
- 20 dkg ricotta
- 6 dkg reszelt fontina sajt
- 6 evőkanál reszelt parmezán
A besamelmártáshoz:
- 7 dl tej
- 1 db babérlevél
- 6 evőkanál vaj
- 4 dkg liszt
- 0.5 kiskanál só
- 0.5 kiskanál őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
A spenótos töltelékhez:
- 50 dkg spenót (vagy mángold)
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.25 kiskanál csípős pirospaprika (¼ kiskanál)
- frissen őrölt bors
A gombás töltelékhez:
- 50 dkg apró csiperke
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió (¼ kiskanál)
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés
A besamelhez a tejet a babérlevéllel együtt felforraljuk, majd félretesszük. A vajat felmelegítjük, hozzákeverjük a lisztet, majd 2 perc főzés után fokozatosan hozzáöntjük a forró tejet. Megsózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és a szegfűszeget, majd addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik, és a kanál hátán bevonatot nem képez. A babérlevelet eltávolítjuk belőle.
A spenótos töltelékhez a spenótot 1 evőkanál olajon kevés sóval megfonnyasztjuk, majd apróra vágjuk. A maradék olajban a paprikával együtt megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot, és sózzuk, borsozzuk.
A gombás töltelékhez a szeletekre vágott gombát és az apróra vágott fokhagymát forró olajban 6-7 perc alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a szerecsendióval, és sózzuk, borsozzuk.
A tésztalapokat a csomagoláson található utasításoknak megfelelően lobogó sós vízben megfőzzük, majd alaposan lecsepegtetjük és alufóliára fektetjük.
Egy vékonyan kiolajozott sütőedénybe 3 evőkanál besamelmártást merünk, belefektetünk egy réteg tésztalapot, és rákanalazzuk a spenótos töltelék felét.
Erre egy réteg gombás keveréket teszünk, majd a ricotta felét, végül megszórjuk a reszelt sajt és a parmezán felével, és meglocsoljuk másfél deci besamelmártással.
A maradék hozzávalókkal megismételjük a rétegezést úgy, hogy legfelülre tésztalap kerüljön. Ezt meglocsoljuk a maradék besamellel, és 1 órán át állni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A lasagnát 30 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve 15 percig pihentetjük.