Spenótos-juhsajtos rétes recept

Spenótos-juhsajtos rétes
1 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
2180

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha a rétest csípősebben szeretjük, tehetünk a töltelékbe 1 kiskanál szárított chili vagy erős paprikapelyhet is. A tölteléket juhsajt helyett reszelt ementáli sajttal, kockára vágott scamorzával vagy zöldfűszeres krémsajttal is elkészíthetjük

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 35 dkg liszt, és egy kevés a nyújtáshoz
  • 3 evőkanál olívaolaj, és egy kevés a bekenéshez és a tepsihez
  • 15 dkg vaj, és egy kevés a bekenéshez
  • 0.25 kiskanál só
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 60 dkg friss leforrázott (vagy mélyhűtött, felengedett) spenót
  • 3 db tojássárgája
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 szelet nem túl érett gouda sajt
  • 25 dkg juhsajt
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 db kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Egy tálat vagy egy lábast felmelegítünk. A tésztához szükséges alapanyagokat 1,25 dl langyos vízzel együtt egy másik tálba tesszük, és kézi mixer dagasztókarjával összegyúrjuk. Vékonyan belisztezett munkalapon ököllel kb. 10 percig gyömöszöljük és ütögetjük. 3 cipót formálunk belőle, és a cipókat beolajozzuk. Rájuk borítjuk a felmelegített tálat, és meleg helyen legalább 30 percig kelesztjük.

Közben a töltelékhez megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymát. A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pároljuk benne mindkettőt. A spenótot kissé kinyomkodjuk, durvára vágjuk, és a serpenyőbe tesszük. Az egészet összekeverjük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és felforraljuk. Megvárjuk,amíg kissé kihűl, majd belekeverjük a tojássárgáját és a parmezánt.

A tésztát egy belisztezett konyharuhán kinyújtjuk, és kézhátunkkal leheletvékonyra húzogatjuk. A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük, és az aljára állítunk egy forró vízzel teli tűzálló edényt.

Megolvasztjuk a vajat, és egy részével bekenjük a tésztát. Megtöltjük a három réteslapot úgy, hogy közben a széleket szabadon hagyjuk. A juhsajtot a spenótra morzsoljuk.

A széleket vízzel benedvesítjük és visszahajtjuk. Konyharuha segítségével felgöngyöljük a réteseket, és a széleket összenyomjuk. Óvatosan egymás mellé a tepsire helyezzük a három rudat. A tetejét több helyen megszurkáljuk.

Bekenjük a tésztát a megmaradt felolvasztott vajjal. Az előmelegített sütőben 30–40 perc alatt aranysárgára sütjük, közben 10 percenként meglocsoljuk tejjel. 5 perccel a sütés vége előtt a sajtszeleteket csíkokra vágjuk, a rétesekre tesszük és ráolvasztjuk. Kivesszük a sütőből, és 2–3 percig pihentetjük, majd 5 cm vastag szeletekre vágjuk.

Póréhagymás rétes: A rétestésztát az alaprecept szerint elkészítjük. Megtisztítunk 1 kg vékony póréhagymát, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 2 dkg vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadunk 3 dkg beáztatott, apróra vágott vargányát, és rövid ideig együtt pirítjuk. Levesszük a lángról, és az egészet sóval, borssal, szerecsendióval, és 1 kiskanál morzsolt kakukkfűvel ízesítjük, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. Beledolgozunk 2 tojást a főzőtejszínnel és 10 dkg reszelt ementáli sajttal együtt, és a rétest a receptben leírtak alapján megsütjük.


Spenótos-juhsajtos rétes recepthez kapcsolódó receptek

Spenótos-juhsajtos rétes

Spenótos-juhsajtos rétes

Ha a rétest csípősebben szeretjük, tehetünk a töltelékbe 1 kiskanál szárított chili vagy erős paprikapelyhet is. A tölteléket juhsajt helyett reszelt ementáli sajttal, kockára…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés