Spenótos-lazacos pástétom recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Ezt az előételnek is kiváló, csábító pástétomot meglepően egyszerű elkészíteni. A spenótból és lasagnéból álló borítás ricottát és friss lazacot rejt. A kész pástétomot friss zöldfűszerekből készült mártással és hajszálvékony pirítóssal vagy ropogós sajtos keksszel tálaljuk.
- só és fekete bors
- 12.5 dkg ricotta
- 17 dkg lazacfilé bőr nélkül
- 1 db tojás felverve
- 5 friss lasagnelap
- 25 dkg spenót megtisztítva
- 2 kiskanál édesköménylevél vagy kapor felaprítva és egy kevés a díszítéshez
- 0.5 db limonella reszelt héja, kevés reszelt szerecsendió
A zöldfűszeres mártáshoz
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl félzsíros tej
- 2 evőkanál tejszín
- 1.5 dkg vaj
- 2 kiskanál limonellalé
- 3 evőkanál metélőhagyma petrezselyem, kakukkfű és majoránna vegyesen, felaprítva
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). A lasagnét lobogva forró vízben a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük. Leöntjük róla a főzőlét, és hideg vízzel leöblítjük. A lapokat tiszta konyharuhára tesszük, felitatva róluk a vizet, végül mindegyiket hosszában félbevágjuk.
Megmossuk a spenótot, és egy nagy lábasba tesszük. Lefedjük, és mérsékelt hőfokon 2-3 percig pároljuk (a levelekre tapadt víz elég nedvességet biztosít). Időnként megrázogatjuk a lábast, hogy a spenót egyenletesen puhuljon. Alaposan lecsöpögtetjük. 4 nagy spenótlevéllel kibélelünk 4 enyhén kiolajozott 1,75 dl-es pástétomformát. A megmaradt spenótot összevágjuk és félretesszük.
Kereszt alakban 1-1 tésztacsíkot egymásra fektetünk a spenóttal bélelt formákba (mindegyikbe kettőt). A végeiket hagyjuk lelógni a forma oldalán.
A ricotta felét összekeverjük a spenóttal. Hozzáadjuk a felvert tojás felét és a szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az egészet elkeverjük.
A lazacfilét 1 cm-es kockákra vágjuk, majd összekeverjük a megmaradt ricottával meg a tojással. Hozzáadjuk az édesköményt vagy a kaprot, a limonella reszelt héját, sózzuk, borsozzuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A lazackrémet a formákba töltjük.
Keresztben félbevágjuk a két megmaradt tésztacsíkot, és mindegyik formába 1-1 darabot teszünk, úgy, hogy óvatosan a lazackrém tetejére nyomjuk. A spenótos keveréket is a formákba kanalazzuk, és a túllógó tésztacsíkokat felhajtjuk a pástétom tetejére. Alufóliából kivágunk 4 négyzetlapot, megkenjük egy kevés olajjal, és letakarjuk velük a formákat. A sütőben 20 percig sütjük.
A zöldfűszeres mártáshoz egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, fokozatosan hozzákeverjük a tejet, majd állandó keverés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a limonellalevet, a zöldfűszereket és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd levesszük a tűzhelyről.
Késsel elválasztjuk a pástétomok oldalát a formától. Mindegyiket fejjel lefelé egy tányérra fordítjuk, és leemeljük róluk a formát. A pástétom köré öntjük a mártást, tetszés szerint édeskömény zölddel vagy kaporral díszítjük, és tálaljuk.
Tipp:
• Ha könnyű ebédnek szánjuk, tálaljuk a pástétomot salátával, amelyet uborkából, vízitormából és tésztából állítunk össze. Még 8 lasagnelapot, 1 nagy sárgarépát és 1 póréhagymát vékony csíkokra vágunk, és lobogó vízben kb. 5 perc alatt puhára főzünk. Lecsepegtetjük, és forrón tálaljuk. • Ha nincs pástétomformánk, használjunk egy nagy sütőformát vagy tűzálló tálat. A lasagnét, a spenótot és a lazacos keveréket rétegesen egymásra rakjuk (a sütőformát nem kell spenótlevelekkel kibélelni, ezért a teljes mennyiséget felaprítjuk). Az alapreceptben megadott időnél 10 perccel tovább sütjük.
Miért egészséges?
• A spenót megfelelő mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, köztük C- és E-vitamint. Karotinoid vegyületeket is találunk benne, valamint különféle B-vitaminokat, többek között folsavat, niacint, illetve B6-vitamint.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 300 kcal (1251 kJ), fehérje 19 g, zsír 16 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 21 g, (ebből cukor 5 g), rost 2 g, A-, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, niacin, C-vitamin, folsav, kalcium, vas