Spenótos-ricottás batyu recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Édes helyett most sós töltelék került a batyuba. Az omlós tészta a spenótos-ricottás krémes töltelékkel nagyon finom.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 12-14 darabhoz
- 15 dkg liszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg sertészsír
- 1 dl tej
- só
A töltelék hozzávalói
- 20 dkg ricotta
- 20 dkg spenót
- 10 dkg sajt
- só
- őrölt fehérbors
- 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés
A kétféle lisztet összekeverjük egy nagy csipet sóval, majd a vajjal és a zsírral összemorzsoljuk. Amikor már jó morzsalékos, hozzáöntjük a tejet, és pár perc alatt összegyúrjuk. Ezután kb. 1 órára betesszük a hűtőbe pihentetni.
A spenótot alaposan megmossuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük és 2-3 percig főzzük. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, teljesen kihűtjük, majd kinyomkodjuk belőle a maradék vizet.
A ricottát összekeverjük a reszelt sajttal, (egy keveset félreteszünk, majd a batyuk tetejére szórunk), ízlés szerinti mennyiségű sóval és őrölt borssal, majd hozzákeverjük a kinyomkodott spenótot is.
A hűtőből kivesszük a tésztát, majd lisztezett felületen, 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Ezután kb. 10 x 10 cm-es négyzetekre felvágjuk. A tésztakockák közepére kanalazzuk a tölteléket, majd a széleket felvert egész tojással lekenjük. Ezután a tészták négy sarkát összefogjuk, jól összenyomkodjuk, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráhelyezzük a batyukat. Ezután a maradék tojással lekenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten, 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk.
Tálaláskor ízlés szerint salátát kínálhatunk hozzá. Én vékonyra leszeletelt retekkel és uborkával tálaltam.