Spenótos kecskesajt rétestésztában recept

Spenótos kecskesajt rétestésztában

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1078

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A spenót és a pikáns kecskesajt tökéletesen kiegészíti egymást ebben a görög ihletésű, nagyon mutatós ételkölteményben, amelynek a töltelékét pirított fenyőmandula és paradicsomdarabkák teszik még különlegesebbé. Főtt újkrumplival és friss tárkonylevelekkel kevert vékony sárgarépa- és cukkinikarikákkal kínáljuk.

4 személyre

  • 2 db réteslap, 30x50 cm-es
  • 1 evőkanál napraforgóolaj

A spenótos-kecskesajtos töltelékhez:

  • 3 dkg fenyőmandula
  • 70 dkg bébispenót, megtisztítva
  • 20 dkg lágy kecskesajt
  • 2 kiskanál sima liszt
  • 2 db tojás, enyhén felverve
  • 0.5 evőkanál frissen őrölt szerecsendió
  • 4 db paradicsom, kockára vágva
  • só, bors

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegítjük. A töltelékhez egy nagy lábasban aranybarnára pirítjuk a fenyőmandulát (2-3 perc). A lábasból kivéve félretesszük.

A bébispenót felét a lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi a levelek megmosásakor rajtuk maradt. Fedő alatt 3-4 percig fonnyasztjuk. Szűrőbe téve hagyjuk lecsurogni, amíg a másik adag spenótot is megfőzzük. Kinyomkodjuk, nagyjából összevagdossuk.

A sajtot egy tálba tesszük, rászórjuk a lisztet, majd egyenként beleütjük a tojásokat. Hozzákeverjük a spenótot, a fenyőmandulát meg a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A keverék felét egy 1,4 l-es, 5 cm mély tűzálló tálba kanalazzuk. A tetejére tesszük a paradicsomdarabokat, majd erre a maradék spenótos masszát.

A két réteslapot nyolc-nyolc 12 cm-es négyzetre vágjuk, a maradék tésztát félrerakjuk. A négyzeteket megkenjük olajjal, majd lazán meggyűrjük őket, és olajos felükkel fölfelé a töltelékre tesszük. 25-30 percig sütjük, vagy addig, amíg a töltelék összeáll, a tészta teteje pedig ropogós aranybarna lesz. Azonnal, még forrón tálaljuk.

Tipp:

• Még kevésbé zsíros változathoz túrót használunk a kecskesajt helyett. Sütőtökös-kesudiós változathoz 3 dkg kesudiót megpirítunk és durvára összevágunk. Egy 60 dkg-os sonkatököt 1 cm-es kockákra vágva puhára párolunk (6-7 perc). 20 dkg túróba beleverünk 2 tojást, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tököt és a kesudiót 1 durván lereszelt sárgarépával és 2,5 dkg tökmaggal együtt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Vékonyan kizsírozott tűzálló tálba kanalazzuk, a tetejére tesszük a meggyűrt rétestésztadarabokat, és az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A spenót kiváló forrása az olyan rákmegelőző hatású antioxidánsoknak, mint a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin. Béta-karotin tartalma a brokkoliénak nagyjából a hatszorosa. A fenyőmagnak is nevezett fenyőmandula megfelelő E-vitamin- és káliumforrás. Nálunk ugyan még újdonságnak számít, de a mediterrán térségben igen régóta ismerik, már az ókori rómaiak is fogyasztották.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 326 kcal (1359 kJ), fehérje 18 g, zsír 21 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 17 g, (ebből cukor 6 g), rost 4,5 g, A-, B12-, C-, E-vit., folsav, kalcium, B2-vitamin, niacin, vas, kálium, cink, B1-, B6-vitamin, réz


Spenótos kecskesajt rétestésztában

Spenótos kecskesajt rétestésztában

A spenót és a pikáns kecskesajt tökéletesen kiegészíti egymást ebben a görög ihletésű, nagyon mutatós ételkölteményben, amelynek a töltelékét…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés