Spenótos quiche recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 85 perc
Megnézték: |
A legtöbb quiche hidegen és melegen is élvezetes, a spenótos változat azonban akkor a legfinomabb,amikor még frissen gőzölög. A tortalapot elkészíthetjük előre, de csak tálalás előtt félórával süssük készre.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 20 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
- 10 dkg vaj, meg egy kevés a sütőformához
- 0.5 kiskanál só
- 1 db tojássárgája
- szárazbab a vakonsütéshez
A tetejére:
- 1 db tojásfehérje
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg habtejszín
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 60 dkg leveles spenót
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 dl tejföl
- 3 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál mandulapehely
- bors, só
Elkészítés
A lisztet a sóval, a tojássárgájával, a vajjal és 2 evőkanál vízzel sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 20 percre behűtjük. Kivajazzuk a sütőformát. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük.
Megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymagerezdet. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymagerezdet felaprítjuk. A tejfölt a tejszínnel, a tojásokkal, 1/2 tojásfehérjével, a parmezánnal és a fűszerekkel simára keverjük. A spenótot megmossuk, és egy nehéz késsel durvára vágjuk.
A tésztát az enyhén belisztezett munkalapon kinyújtjuk. Kibéleljük vele a sütőformát. A tésztalapot villával néhány helyen megszurkáljuk, majd rátesszük a sütőpapírt és a szárazbabot. 12 percig elősütjük, majd kivesszük, és a sütőpapírt és a szárazbabot eltávolítjuk róla.
Ekkor a maradék tojásfehérjét a tésztalapra kenjük. Ráterítjük a spenótot, a hagymát és a fokhagymát, majd az egészet leöntjük a tejszínes keverékkel, és megszórjuk a mandulapehellyel. 30–35 percig sütjük, és még melegen tálaljuk