Sült csirke narancsos mártással

Sült csirke narancsos mártással

Bolondítsuk meg a sült csirke receptet ezzel a pikáns narancsmártással!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db egész csirke (kb. 1,5 kg)
  • 2.5 dkg szalonnazsír (vagy 2-3 evőkanál olaj)
  • 3 szelet vékony szelet bacon
  • 1 szem narancs

A mártáshoz:

  • 1.5 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 nagy szem narancs leve
  • 1 dl víz
  • 1 dl húsalaplé
  • 1 kiskanál burgonyaliszt
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A csirkét besózzuk és átkenjük szalonnazsírral. A mellét és a hátát beborítjuk 1-1 szelet baconnel, a harmadik szeletet pedig a hasüregébe tesszük.

Kötözőspárgával összekötjük, tepsibe tesszük, és többször megforgatva, saját levével locsolgatva puhára sütjük (kb. 1 óra). (A comb legvastagabb részébe szúrt késsel ellenőrizhetjük, hogy kész-e. Ha a combvégek túl gyorsan barnulnának, csomagoljuk alufóliába őket!)

Amikor a csirke megsült, kivesszük a tepsiből, és alufólia alatt melegen tartjuk. A kisült húslé tetejéről lemerjük a zsiradékot, 3-4 evőkanál forró vizet öntünk a tepsibe, és felkaparjuk a lesült részeket.

A mártáshoz a porcukrot kis lángon enyhén megbarnítjuk, és a tűzről levéve hozzákeverjük a borecetet, majd a narancslét, a vizet és a húskivonatot. Jól összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre, és fedő alatt kis lángon 5 percig forraljuk.

A burgonyalisztet összekeverjük egy kis vízzel, a mártáshoz adjuk, és állandó keverés mellett kis lángon kb. 2 percig főzzük, majd hozzákeverjük a csirkéből kisült szaftot is.

A csirkét feldaraboljuk és előmelegített tálalóedényre helyezzük. Félbevágott narancsszeletekkel és kis burgonyapüré halmokkal körítjük. A mártást külön szervírozzuk.