Sült hal citromos tahinival recept

Sült hal citromos tahinival

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1542

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A klasszikus közel-keleti fogás különleges zamatát a tahini, ez a tartalmas, dióízű, szezámmagos krém adja.

4 személyre

  • 4 db halfilé (közönséges és foltos tőkehal vagy óriási lepényhal) kb.125g/db vagy 4 kis tengeri hal, vörös márna lepikkelyezve
  • 0.5 evőkanál olívaolaj
  • só, fekete bors
  • 3 evőkanál tahini krém
  • 3 evőkanál citromlé
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál zsírtalan joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld

A díszítéshez:

  • citromkarikák
  • néhány szál friss petrezselyem

Elkészítés

Sózzuk meg enyhén a filék mindkét oldalát vagy az egész halat kívülről és belülről, és hagyjuk állni kb. 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt 230 °C- ra (gázsütő: 8. fokozat), és kapcsoljuk be a grillsütőt. A halat töröljük szárazra, kenjük be olajjal és grillezzük mindkét oldalán 6-7 percig, amíg csaknem átsül.

Közben (a petrezselyem kivételével) 2-3 evőkanál vízzel keverjük össze az összes, mártáshoz szükséges hozzávalót kézzel vagy robotgépben, hogy sima szószt kapjunk. Azután adjuk hozzá a petrezselymet, és jól keverjük el.

Helyezzük a halat tűzálló tálba, merjük rá a mártást, és süssük 10 percig, vagy amíg a mártás már bugyog, és barnulni kezd. Citromkarikákkal és néhány szál friss petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Változat: A Közel-Keleten a gránátalma érésekor a tálat hagyományosan a gyümölcs ékkövekhez hasonló, piros magjaival díszítik.

Tipp:

A tálaláshoz: Fekete olajbogyóból, paradicsomból és lilahagymából készített salátával és bazsalikommal díszíthetjük. Zsírszegény tipp: Ha a hagyományosan készült tahinit zsírtalan joghurttal keverjük össze, a mártás zsírtartalma a felére csökken.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 1105 kJ (263 kcal),
Szénhidrát 2 g,
Fehérje 29 g,
Zsír 16 g (ebből telített zsír 1 g)


Sült hal citromos tahinival

Sült hal citromos tahinival

A klasszikus közel-keleti fogás különleges zamatát a tahini, ez a tartalmas, dióízű, szezámmagos krém adja.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés