Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével recept

Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

160 perc

Megnézték:
1112

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kiváló ünnepi fogás, a család kedvence.

4 személyre

  • 1.5 kg kacsa
  • só, bors
  • 2 db nagy fej hagyma
  • 1 db nagy fej + 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 1 dl +1 dl testes, száraz vörösbor
  • 200 gr gesztenye, azaz két tasak főtt amit készen kapni
  • 500 gr kelbimbó (mélyhűtött)
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál vaj/margarin
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A kacsát gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre szeljük. A kacsát mélyebb-nagyobb sütőedénybe fektetjük, köréjük szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a leöblített rozmaringágat. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük/alufóliával letakarjuk, és 160°C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra). A sülés közben keletkező zsírt folyamatosan leszedjük.

A gesztenyeszemeket kibontjuk a zacskóból,és előkészítjük.

A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobb fejek torzsarészét keresztirányban bevágjuk. Enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez), és mérsékelt tűzön puhára főzzük (12-15 perc). A vajat/margarint felforrósítjuk, 2 gerezd áttört fokhagymával ízesítjük, majd belecsúsztatjuk a leszűrt, alaposan lecsepegtetett kelbimbókat. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük összeforrósítjuk, melegen tartjuk.

A kacsát kiemeljük a sütőedényből. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, 2/3-át serpenyőbe szűrjük, a maradékba visszatesszük a kacsát, aztán 200 °C-ra kapcsolunk, és 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük őket.

Közben a serpenyőbe csúsztatjuk a gesztenyét, kíméletesen összeforgatjuk a pecsenyelével. A maradék 1 dl bort elkeverjük az étkezési keményítővel, a gesztenyéhez öntjük, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A kacsát feldaraboljuk, gusztusosan tálra csinosítjuk, köréjük-melléjük szedjük a kelbimbót és a gesztenyét (a mártással együtt), néhány tetszés szerinti petrezselyemzöld levelekkel ékesítjük. További köretként speatzle tésztával kínáljuk.


Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével recepthez kapcsolódó receptek

Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével

Sült kacsa kelbimbóval és gesztenyével

Kiváló ünnepi fogás, a család kedvence.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés