Sült tőkehal paradicsomos mártással recept

Sült tőkehal paradicsomos mártással
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1151

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az aszalt paradicsomból olívaolajjal készített és bazsalikommal ízesített jellegzetes olasz mártás és a tejszínes burgonyapüré teszi ezt a halételt különleges ínyencfalattá.

4 személyre

  • 5 dkg lisztes burgonya
  • só és fekete bors
  • 4 db vastag tőkehalfilé vagy -szelet (egyenként kb. 18 dkg)
  • 1 evőkanál olasz paradicsommártás
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 0.5 dl tejszín
  • 4 db bazsalikomágacska

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütőt 180 °C-ra, gázsütőt 3–4. fokozaton) előmelegítjük, és egy edényben vizet forralunk.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, 2 cm-es kockákra vágjuk. Fazékba tesszük, ráöntjük a forrásban lévő vizet és megsózzuk. Hagyjuk felforrni, majd lefedve 10–15 percig főzzük.

Közben egy tepsit kibélelünk alufóliával. A halat szárazra töröljük, a tepsibe tesszük, és megkenjük paradicsommártással. Sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk az olajjal, és a sütő felső részében 10–15 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy addig süssük, amíg a hal omlóssá válik, de még nem esik szét.

A burgonyáról leöntjük a főzővizet. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, és a burgonyához adjuk. A burgonyát áttörjük, összekeverjük a vajjal és a tejszínnel, és az egészet alacsony hőfokon megmelegítjük. Bazsalikommal díszítve a hallal együtt tálaljuk

Tipp:

A paradicsommártás helyett használhatunk pesto szószt, azaz friss bazsalikomból, fenyőmagból, fokhagymából, olívaolajból, parmezán vagy pecorino sajtból turmixgépben elkészíthető vagy pedig készen megvásárolható olasz mártást is.

A recept tápértéke:

TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 431 kcal/1810 kJ energia, 23 g szénhidrát, 37 g fehérje, 22 g zsír (ebből 10 g telített zsírsav), vitaminok: B-vitaminok, C- és E-vitamin


Sült tőkehal paradicsomos mártással

Sült tőkehal paradicsomos mártással

Az aszalt paradicsomból olívaolajjal készített és bazsalikommal ízesített jellegzetes olasz mártás és a tejszínes burgonyapüré teszi ezt a halételt különleges…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés