Sütőporos fánk recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Az első mozzanattól az utolsóig, nem kell több fél óránál, és már falatozhatjuk is a frissen kisült, illatozó fánkot
- kb. 20 db fánkhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 db tojás (nagy)
- 3 evőkanál porcukor
- 2 dl tejföl
- 0.5 csomag sütőpor (6 gramm)
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 teáskanál rum
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez. Ezután keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet)
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. (a visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)
Egy serpenyőbe hevítsünk fel kb. fél liter olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, majd mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni.
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. Ízlés szerint tálalás előtt meg is tölthetjük.