Sütőtökös-padlizsános zöldségfazék recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
Ez a friss petrezselyemzöld, fokhagyma, citromhéj és pirított mandula keverékével megszórt zöldséges ragu szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Tálaljuk polentával vagy burgonyás sárgarépapürével.
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db nyolc cikkre vágott nagy vöröshagyma
- 12 db bébikukorica
- 1 db sütőtök (kb. 60 dkg) meghámozva, hosszában félbe vágva, kimagozva és 2, 5 cm-es darabokra vágva
- 1 db hosszában félbe vágott és 2 5 cm-es darabokra vágott padlizsán
- 1 db kicsumázott és 1 cm-es kockákra vágott piros húsú paprika
- 1.25 dl száraz fehérbor
- 4.5 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
- bors ízlés szerint
- 2 evőkanál mandulaforgács
- 1 db finomra aprított fokhagymagerezd
- 1 db citrom durvára reszelt vagy vékony csíkokra vágott héja
- 5 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
Elkészítés
Egy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát és a bébikukoricát, majd közepes lángon, állandó keverés mellett 5 percig pirítjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat).
A feldarabolt sonkatököt a lábasba dobjuk, megforgatjuk az olajban, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát. Lefedjük, és közepes lángon 10 percig pirítjuk, amíg világosbarnára sülnek a zöldségek. Közben kétszer megforgatjuk őket. Felöntjük a borral, megvárjuk, amíg forrni kezd, majd hozzáadjuk az alaplevet. Felforraljuk, és ízlés szerint megborsozzuk. Azután lefedjük, a sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük.
Közben a grillsütőt erős lángon előmelegítjük, a mandulaforgácsot egy tepsiben szétterítjük, és addig grillezzük, amíg kissé megpirul. Állandóan figyeljük, időnként megrázogatjuk a tepsit, ügyelve arra, hogy a mandula egyenletesen piruljon. Áttesszük egy kis tálba, és hozzákeverjük a fokhagymát, a citromhéjat, valamint a petrezselyemzöldet.
Köretként vagy ízletes vegetáriánus főételként polentára vagy burgonyás sárgarépapürére kanalazva tálaljuk.
Tipp:
• Ha polentát készítünk hozzá, felforralunk 1 liter vizet, és belekeverünk 20 dkg instant kukoricadarát. Addig keverjük, amíg a dara az összes vizet felszívja, majd takaréklángon 5–10 percig csendesen főni hagyjuk. Belekeverünk 2,5 dkg frissen reszelt parmezánt és 2 evőkanálnyi friss, felaprított oregánót. Burgonyás sárgarépapürével is tálalhatjuk: 45 dkg burgonyát és 22,5 dkg felszeletelt sárgarépát puhára főzünk, majd leöntjük róluk a vizet. Hozzáadunk 5 evőkanálnyi félzsíros tejet, és sima pürévé törjük, végül 2,5 dkg mérsékelten zsíros ementáli sajtot és 2–4 evőkanálnyi felaprított petrezselyemzöldet adunk hozzá.
Miért egészséges?
A sonkatök béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. A béta-karotin könnyebben felszívódik, ha a sütőtököt egy kevés zsiradékban sütjük.
A recept tápértéke:
Energia 190 kcal, zsír 8 g (ebből telített 1 g), fehérje, 6 g, szénhidrát 20 g, nátrium 118 mg (só 0,3 g), élelmi rost 6 g., Hasznos káliumforrás (898 mg)