Sütőtökös-padlizsános zöldségfazék

Sütőtökös-padlizsános zöldségfazék

Ez a friss petrezselyemzöld, fokhagyma, citromhéj és pirított mandula keverékével megszórt zöldséges ragu szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Tálaljuk polentával vagy burgonyás sárgarépapürével.

4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db nyolc cikkre vágott nagy vöröshagyma
  • 12 db bébikukorica
  • 1 db sütőtök (kb. 60 dkg) meghámozva, hosszában félbe vágva, kimagozva és 2, 5 cm-es darabokra vágva
  • 1 db hosszában félbe vágott és 2 5 cm-es darabokra vágott padlizsán
  • 1 db kicsumázott és 1 cm-es kockákra vágott piros húsú paprika
  • 1.25 dl száraz fehérbor
  • 4.5 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
  • bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál mandulaforgács
  • 1 db finomra aprított fokhagymagerezd
  • 1 db citrom durvára reszelt vagy vékony csíkokra vágott héja
  • 5 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát és a bébikukoricát, majd közepes lángon, állandó keverés mellett 5 percig pirítjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat).

A feldarabolt sonkatököt a lábasba dobjuk, megforgatjuk az olajban, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát. Lefedjük, és közepes lángon 10 percig pirítjuk, amíg világosbarnára sülnek a zöldségek. Közben kétszer megforgatjuk őket. Felöntjük a borral, megvárjuk, amíg forrni kezd, majd hozzáadjuk az alaplevet. Felforraljuk, és ízlés szerint megborsozzuk. Azután lefedjük, a sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük.

Közben a grillsütőt erős lángon előmelegítjük, a mandulaforgácsot egy tepsiben szétterítjük, és addig grillezzük, amíg kissé megpirul. Állandóan figyeljük, időnként megrázogatjuk a tepsit, ügyelve arra, hogy a mandula egyenletesen piruljon. Áttesszük egy kis tálba, és hozzákeverjük a fokhagymát, a citromhéjat, valamint a petrezselyemzöldet.

Köretként vagy ízletes vegetáriánus főételként polentára vagy burgonyás sárgarépapürére kanalazva tálaljuk.