Sütőtökös árpagyöngysaláta

Sütőtökös árpagyöngysaláta

A saláta elkészítése roppant egyszerű, és a narancsos ízesítésű dresszingnek köszönhetően nagyon finom.

2 személyre

  • 20 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 30 dkg sütőtök (vékonyra felvágva)
  • 1 db narancs héja és leve
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 3 evőkanál mogyoróolaj (v. olívaolaj)
  • 1 db vöröshagyma (v. lila hagyma)
  • 1 kis csokor menta
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • csipet só
  • ízlés szerint cukor (v. édesítőszer)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az árpagyöngyöt enyhén sós vízben főzzük éppen csak puhára, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőtököt vágjuk fel ízlés szerint, majd reszeljük rá a narancshéjat, locsoljuk meg egy evőkanál olajjal, majd forgassuk össze.

Ezután a vékonyra szeletelt hagymát, és a sütőtököt tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd közepes hőmérsékleten süssük puhára. (vigyázzunk nehogy túlsüssük!!!)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A narancslevet keverjük össze a maradék olajjal, az ecettel, egy csipet sóval, és ízlés szerint cukorral (v. édesítőszerrel)

Ezután öntsük rá a kihűlt árpagyöngyre, majd adjuk hozzá az apróra vágott mentát, a petrezselyemzöldet, és a kihűlt hagymát, majd keverjük alaposan össze. (hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek, és közben többször keverjük át)

Tálalás előtt öntsük a salátát egy tálba, majd rendezzük el rajta a kihűlt sült sütőtököt, és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott mentával, és petrezselyemzölddel.