Sütőtökös rizottó taleggio sajttal recept

Sütőtökös rizottó taleggio sajttal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
1797

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tápanyagokban gazdag, ízletes rizottó mindig is a családok kedvenc ételei közé tartozott. A rizst, a hagymát, a tököt és a gombát fehérboros-rozmaringos alaplében főzzük meg, majd összekeverjük a krémes olasz taleggio sajttal, és zöldsalátával tálaljuk.

4 személyre

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2.5 dl száraz fehérbor
  • 6 db mogyoróhagyma összevágva
  • 1 evőkanál friss rozmaring összevágva
  • 4.5 dl zöldségalaplé
  • 22 dkg rizottórizs
  • 50 dkg sonkatök meghámozva, kimagozva, a húsa kockákra vágva
  • 22 dkg barna kalapú csiperkegomba felszeletelve
  • 22 dkg taleggio sajt a héja levágva, felkockázva
  • só és fekete bors
  • friss rozmaringágacskák a díszítéshez

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a mogyoróhagymát meg a fokhagymát, és 2 perc alatt kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a sonkatököt, majd időnként megkeverve 10 percig pirítjuk.

Közben a zöldségalaplevet egy lábasba öntjük, és épp csak forrásig hevítjük. Mérsékeljük a hőfokot, de csak annyira, hogy a folyadék forró maradjon.

A rizst a sütőtökhöz adjuk, és 1 percig keverve pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, azután a bort és a felaprított rozmaringot is belekeverjük. Éppen csak forrásig melegítjük, és sűrűn kavargatva, csendesen forraljuk, amíg a rizs a bor nagy részét felszívja.

Hozzáadunk egy merőkanálnyi forró alaplevet, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük csendesen, amíg a rizs az összes levet felszívja. Folytatjuk a folyadék adagolását egy-egy merőkanállal; a következő adaggal mindig megvárjuk, amíg a rizs az előzőt felszívta. Mire az alaplé elfogy, a rizs is elkészül. Akkor jó, ha a szemek puhák, de még egészben maradnak, és a rizottó krémes állagú. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Levesszük az elkészült rizottót a tűzhelyről. Rászórjuk a sajtot, majd óvatosan addig kevergetjük, amíg a sajt olvadni kezd. Friss rozmaringágakkal díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A mogyoróhagymát 1 felkarikázott póréhagymával helyettesítjük. A taleggio helyett használhatunk kecskesajtot vagy kékpenészes sajtot, pl. gorgonzolát. Készítsünk édesköményes-cukkinis rizottót pecorino sajttal. 1 összevágott vöröshagymát, 2 felaprított zellerszárat és 2 gerezd összezúzott fokhagymát 2 evőkanál extra szűz olívaolajon kb. 10 perc alatt megfonnyasztunk. Hozzákeverünk 35 dkg felszeletelt cukkinit, valamint 25 dkg felkockázott édesköménygumót, és még 5 percig pirítjuk. A 2. lépéstől az alaprecept szerint folytatjuk, azzal a különbséggel, hogy a gombát kihagyjuk. Mikor a rizottó megfőtt, rászórunk 12 dkg frissen reszelt pecorino sajtot. Óvatosan összekeverjük a rizottóval, és azonnal tálaljuk.

Miért egészséges?

• Az olasz taleggio sajtnak a brie-hez hasonlóan lágy, krémes a belseje. Akárcsak a többi sajt, a taleggio is hasznos B12-vitamin-forrás, amely általában csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezért a vegetáriánusok számára különösen fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak sajtot. A mogyoróhagyma kevésbé csípős, mint a vöröshagyma. Ugyanúgy, mint a többi hagymaféle, ez is bőven tartalmaz C- és B-vitamint.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 513 kcal (2139 kJ), fehérje 18 g, zsír 22 g (ebből telített 10 g), szénhidrát 50 g, (ebből cukor 5 g), rost 2 g, A-vitamin, kalcium, niacin, cink, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E-vitamin, folsav, réz, vas, kálium


Sütőtökös rizottó taleggio sajttal recepthez kapcsolódó receptek

Sütőtökös rizottó taleggio sajttal

Sütőtökös rizottó taleggio sajttal

A tápanyagokban gazdag, ízletes rizottó mindig is a családok kedvenc ételei közé tartozott. A rizst, a hagymát, a tököt és a gombát fehérboros-rozmaringos alaplében főzzük meg, majd összekeverjük a krémes olasz taleggio sajttal, és zöldsalátával…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés