Sütőtökös rizottó taleggio sajttal

Sütőtökös rizottó taleggio sajttal

A tápanyagokban gazdag, ízletes rizottó mindig is a családok kedvenc ételei közé tartozott. A rizst, a hagymát, a tököt és a gombát fehérboros-rozmaringos alaplében főzzük meg, majd összekeverjük a krémes olasz taleggio sajttal, és zöldsalátával tálaljuk.

4 személyre

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2.5 dl száraz fehérbor
  • 6 db mogyoróhagyma összevágva
  • 1 evőkanál friss rozmaring összevágva
  • 4.5 dl zöldségalaplé
  • 22 dkg rizottórizs
  • 50 dkg sonkatök meghámozva, kimagozva, a húsa kockákra vágva
  • 22 dkg barna kalapú csiperkegomba felszeletelve
  • 22 dkg taleggio sajt a héja levágva, felkockázva
  • só és fekete bors
  • friss rozmaringágacskák a díszítéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a mogyoróhagymát meg a fokhagymát, és 2 perc alatt kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a sonkatököt, majd időnként megkeverve 10 percig pirítjuk.

Közben a zöldségalaplevet egy lábasba öntjük, és épp csak forrásig hevítjük. Mérsékeljük a hőfokot, de csak annyira, hogy a folyadék forró maradjon.

A rizst a sütőtökhöz adjuk, és 1 percig keverve pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, azután a bort és a felaprított rozmaringot is belekeverjük. Éppen csak forrásig melegítjük, és sűrűn kavargatva, csendesen forraljuk, amíg a rizs a bor nagy részét felszívja.

Hozzáadunk egy merőkanálnyi forró alaplevet, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük csendesen, amíg a rizs az összes levet felszívja. Folytatjuk a folyadék adagolását egy-egy merőkanállal; a következő adaggal mindig megvárjuk, amíg a rizs az előzőt felszívta. Mire az alaplé elfogy, a rizs is elkészül. Akkor jó, ha a szemek puhák, de még egészben maradnak, és a rizottó krémes állagú. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Levesszük az elkészült rizottót a tűzhelyről. Rászórjuk a sajtot, majd óvatosan addig kevergetjük, amíg a sajt olvadni kezd. Friss rozmaringágakkal díszítve azonnal tálaljuk.