Sütőtök lekvár recept

Sütőtök lekvár
4 10

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
33149

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sütőtök íze egyáltalán nem karakteres, de aromás citrusfélékkel, gyömbérrel dúsítva igen finommá, ízessé varázsolhatjuk. Magas tápértéke, karotin tartalma miatt főleg az őszi, téli étkezésben nélkülözhetetlen. Megsütve a legegyszerűbb feltálalni, és talán sülés után egy kis mézzel megcsepegtetve a legfinomabb. Ivólének készítve vagy dzsemnek befőzve aprólékosabb munkát igényel, de ellensúlyozza, hogy olcsó, könnyen beszerezhető magyar zöldségféle ősztől tavaszig. Nem érdemes egyszerre sokat eltenni belőle, hiszen frissen akár hetente is elkészíthetjük. Ízesítetlenül kitűnő bébiétel, anno a lányaim sokat ettek belőle – nem gyárit, üvegből, hanem akkor is otthon készítettet. Bár abban az időben még ismeretlen volt a mai dizájnos sonkaforma:)

15 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 kg sonka alakú sütőtök
  • 1 db narancs héja és leve
  • 1 db narancs leve
  • 2 db narancs filézett húsa
  • 1 db citrom héja és leve
  • 50 dkg barna nádcukor
  • 0.5 kisujjnyi gyömbér
  • 2 dl víz
  • 1 csomag Dzsemfix Szuper 3:1
  • 1 mokkáskanál szalicil

Elkészítés

A citrusféléket forró víz alatt nagyon erősen megsúroljuk. A tököt alaposan megmossuk, kettévágjuk. Gömbölyű feléből evőkanállal kikaparjuk a szálkás belső részt és a magokat. Kisebb darabokra szeljük, csak ezután hámozzuk meg. A tökhúst csíkokra, majd kisebb kockákra vágjuk. 2 narancsot kifilézünk, felkockázunk. A tökre öntjük a vizet, felforraljuk, beleszórjuk a narancsfilét, fedő nélkül nagy lángon 20-25 perc alatt pépesre főzzük, levesszük a hőről, botmixerrel simára keverjük.

Hozzátesszük 1 narancs- és a citrom vékonyan lereszelt héját, a citrom- és a maradék narancs levét, belereszeljük a meghámozott gyömbér darabkát is. Visszarakjuk a hőre. Amíg felforr, a dzsemfixet elkeverjük a cukorral, a tökhöz adjuk. Nagy lángra kapcsolunk, folytonosan keverve együtt még 2 percig forrni hagyjuk. Az előkészített, csírátlanított 2-4 dl-es üvegeket azonnal peremig töltjük, két réteg folpack közé csöppnyi szalicilt szórunk, befedjük, rácsavarjuk a peremet.

Hűtőtáskába, száraz dunsztba, fejjel lefelé állítjuk. (Ebben az esetben ne celofánnal kössük le, mert az a vákuum hatására szétszakad, és akkor belekerülne a szalicil a dzsembe.) Másnap kivesszük, és a talpára fordítva a kamrapolcra helyezzük. A felbontott dzsemet hűtőben tároljuk, 2-3 nap alatt elfogyasztjuk. Vajas vagy üres pirítósra kenve, illetve csak úgy, magában kanalazgatva az aranyló nyarat, színes őszt idézi elénk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Sütőtök lekvár recepthez kapcsolódó receptek

Sütőtök lekvár

Sütőtök lekvár

A sütőtök íze egyáltalán nem karakteres, de aromás citrusfélékkel, gyömbérrel dúsítva igen finommá, ízessé varázsolhatjuk. Magas tápértéke, karotin tartalma miatt főleg az őszi, téli étkezésben nélkülözhetetlen. Megsütve a legegyszerűbb…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Sütőtök lekvár recepthez

Filona - 2014. február 13. 12345
Elkészítettem,nagyon finom lett. Szerintem pótolja a gyorsan fogyó barack lekvárt is.Mindenkinek ajánlom!
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. november 10. 12345
Nagyon finom ez a lekvár,én is elkészítem,bár mi annyira nem vagyunk lekvárevők,de ez nagyon tetszik.Mártika ,ha érdekel a G-Portálom,akkor megtalálod a profiomnál majd.Még folyamatosan töltöm rá a recepteket,de érdekes blogírásokat is találsz,ami estleg felkelti az érdeklődésedet.Csak egyszerű,és kertem Weboldalam is van már.
thumb
vajdamarta - 2013. november 09. 12345
Örülök Anyuka54! A tartósítót ne feledd ki, mert megerjed... :(
anyuka54 - 2013. november 04. 12345
Nagyon jó a recept.Köszönöm szépen.