Sváb fahéjas csiga recept

Sváb fahéjas csiga
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
elvis

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1763

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az egyik legnépszerűbb sváb péksütemény, miután megkóstoltam, magam is elkészítettem. Érdemes kipróbálni...

12 személyre

  • 300 gr liszt
  • 20 gr friss élesztő
  • 0.5 teáskanál só
  • 50 gr cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 1.25 dl langyos tej
  • 50 gr vaj

A töltelékhez:

  • 25 gr puha vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál őrölt fahéj
  • 80 gr mazsola

A mázhoz:

  • 100 gr porcukor
  • egy kevés víz és friss citromlé

Elkészítés

Először oldjuk fel az élesztőt egy csészében 1 tk cukorral és 1 tk liszttel és egy kis langyos tejjel. Kb. 15 perc alatt meleg szobában felfut.

A lisztet szitáljuk egy tálba és csináljunk mélyedést a közepére, ebbe szórjuk bele a maradék cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, egy csipet sót és a szobahőmérsékletű tojást. Keverjük össze és adjuk hozzá a felfutott élesztős keveréket.

a tejet melegítsük fel, és adjuk hozzá a vajat.

Dolgozzuk ki a tésztát, apránként hozzáadva a langyos vajas tejet, amíg szép, fényes tésztát nem kapunk. Ha még ragacsos marad, gyúrjuk tovább belisztezett deszkán addig, apránként újralisztezve a felületét, amíg fényes, hólyagos nem lesz.

Takarjuk le fóliával vagy nylonnal, erre terítsük a konyharuhát.

Kelesszük meleg helyen a kétszeresére, majd gyúrjuk át belisztezett deszkán még egyszer.

Nyújtsuk ki kb 1 cm vastagságúra.

Ecsettel kenjük át olvasztott vajjal a teljes felületen, 3 ek cukrot keverjünk el a fahéjjal, és szórjuk a megvajazott tésztára, majd szórjuk rá a mazsolát is (aki nem szereti, helyettesítse aszalt meggyel vagy szilvával).

A tésztát a rövidebb oldalánál egy kb. 30 cm-es tekercsbe tekerjük fel.

A tepsit vajazzuk ki, és terítsünk rá sütőpapírt. A tekercset éles késsel szeleteljük fel kb. 2 cm széles csíkokra. A vágott felével fölfelé fektessük egyből a szeleteket a sütőpapírra. Hagyjunk kellő távolságot a csigák közt, hogy megőrizhesse szép csigaformáját, ugyanis tovább duzzad sütésnél.

Mielőtt a sütőbe tennénk, hagyjuk fél órát meleg helyen pihenni.

A sütőt melegítsük elô 200 ° C-ra. Sütési idő kb.- 15 perc.

Miután kihűlt, elkészítjük a mázat:

A porcukrot összekeverjük annyi vízzel és citromlével, hogy sűrű, jól kenhető masszát kapjunk.

Csorgassuk a tésztára vagy kenjük rá ecsettel, és hagyjuk megdermedni.

Frissen fogyasztva a legfinomabb, ezért érdemes még mázolás előtt a felesleges csigákat lefagyasztani, és fogyasztás előtt a sütőben felmelegíteni, majd mázolni.


Sváb fahéjas csiga recepthez kapcsolódó receptek

Sváb fahéjas csiga

Sváb fahéjas csiga

Az egyik legnépszerűbb sváb péksütemény, miután megkóstoltam, magam is elkészítettem. Érdemes kipróbálni...

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés