Szabolcsi krumplis pogácsa recept
Beküldő: fpanda Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A 15. Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál (Budapest) Pogácsa receptversenyén a legjobb 5 díjazott pogácsarecept egyike. Családi recept.
- 25 dkg simaliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg zsíradék (pl. margarin)
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 3 db krumpli (közepes méretű)
- 1 kávéskanál cukor
- 2 db tojás
- só, bors
- édes-nemes pirospaprika
- napraforgó étolaj (sütőlemez kenéséhez)
Elkészítés
Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáteszek egy evőkanál lisztet is. A közepes nagyságú burgonyákat jól megmosom, majd a sütőbe téve megsütöm.
A krumplik héját eltávolítom, és még melegen áttöröm krumplitörővel.
Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadom az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és 1 db tojást.
Jól összedolgozom. Teszek hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen. Letakarva félreteszem langyos helyre kb. ½ órára keleszteni. Megnézem, hogy megkelt-e már.
Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra kinyújtva, egymás után összehajtogatom a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra.
Majd másfél cm vastagra kinyújtom, lisztezett sütőlemezre téve körülbelül ½ óráig kelesztem, kiszaggatom.
Felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. negyed óráig sütöm, ha átsül és kezd pirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látom, amikor kész.
Sütés után kis időre letakarom a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.