Szabolcsi krumplis pogácsa

Szabolcsi krumplis pogácsa

A 15. Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál (Budapest) Pogácsa receptversenyén a legjobb 5 díjazott pogácsarecept egyike. Családi recept.

4 személyre

  • 25 dkg simaliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg zsíradék (pl. margarin)
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 3 db krumpli (közepes méretű)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 db tojás
  • só, bors
  • édes-nemes pirospaprika
  • napraforgó étolaj (sütőlemez kenéséhez)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom, és hozzáteszek egy evőkanál lisztet is. A közepes nagyságú burgonyákat jól megmosom, majd a sütőbe téve megsütöm.

A krumplik héját eltávolítom, és még melegen áttöröm krumplitörővel.

Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadom az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és 1 db tojást.

Jól összedolgozom. Teszek hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen. Letakarva félreteszem langyos helyre kb. ½ órára keleszteni. Megnézem, hogy megkelt-e már.

Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra kinyújtva, egymás után összehajtogatom a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra.

Majd másfél cm vastagra kinyújtom, lisztezett sütőlemezre téve körülbelül ½ óráig kelesztem, kiszaggatom.

Felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. negyed óráig sütöm, ha átsül és kezd pirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látom, amikor kész.

Sütés után kis időre letakarom a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.