Szalagos farsangi fánk recept

Szalagos farsangi fánk
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Tündi konyha

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
7101

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Január 6-án, vízkereszt napján megkezdődik a farsang, a nagy téli mulatságok, bálok ideje. Ez az időszak húsvét előtti böjt kezdetéig, pontosabban hamvazó szerdáig tart. Húsvét időpontjától függően rövidebb vagy hosszabb ideig. De egy biztos: ilyenkor nem hiányozhat az asztalról a farsangi fánk.

Egy kis történet: a legenda szerint egy Krapfen nevű pék egyszer nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszony mérges állapotában meg sem gondolva, mit tesz, férje urát meg akarta dobni egy fél marék gyönyörűen megdagasztott kelt tésztával. A tészta célt tévesztett, és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsírba pottyant. Ha már oda esett, nem volt mit tenni, hát megsütötték. Az eredmény fantasztikus lett! Annyira, hogy be is vezették a családi ételek közé, később pedig péksüteményként kezdték árusítani. Mivel az eset farsang idején történt, ezért farsangi fánk néven vált ismertté.

6 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • étolaj a sütéshez
  • sárgabarack lekvár
  • porcukor a tetejére

Elkészítés

1. Langyos 1 dl tejben, csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk.

2. A lisztbe bele tesszük az olvasztott margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd hozzá adjuk a maradék tejet és alaposan összegyúrjuk, dagasszuk, míg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. (Ha ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kevés lisztet)

3. Tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 45 percig a duplájára kelesztjük.

4. Ha meg kelt a tészta egy lisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszúróval kiszaggatjuk, majd a közepét ujjunkkal picit benyomjuk, elvékonyítjuk a tésztát. (Kiszúróm átmérője: 7 cm)

5. Újból letakarjuk és most 20 percig pihentetjük.

6. Közép forró, bő olajban kisütjük, úgy hogy a fánknak a felső része kerüljön sütéskor alulra és az első oldalát fedő alatt süssük. Ha megsült megfordítjuk őket és már fedő nélkül süssük szép világos barnára.

7. Megsült fánkokat papírtörlővel bélelt tálcára tesszük hűlni egymás mellé.

8. Mikor már kihűlt, megszórjuk porcukorral és középen a mélyedésbe pedig lekvárt teszünk.

Frissen az igazi!


Szalagos farsangi fánk recepthez kapcsolódó receptek

Szalagos farsangi fánk

Szalagos farsangi fánk

Január 6-án, vízkereszt napján megkezdődik a farsang, a nagy téli mulatságok, bálok ideje. Ez az időszak húsvét előtti böjt kezdetéig, pontosabban hamvazó szerdáig tart. Húsvét időpontjától függően rövidebb vagy hosszabb ideig. De…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés