Szedres joghurtfagylalt recept

Szedres joghurtfagylalt

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1685

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A készen kapható fagyaltokhoz csak ritkán adnak szedret, s ez eggyel több indok arra, hogy otthon kipróbáljuk. Ezt a krémes, tejsodó alapú fagylaltot görög joghurttal készítjük, narancshéjjal ízesítjük, és friss feketeszeder-öntetet keverünk bele, amitől elegáns sötétlila csíkok díszítik.

4 személyre

  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 nagy tojás
  • 1 kiskanál kukoricakeményítő
  • 5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 2.5 dl görög joghurt
  • 2 nagy tojássárgája
  • 3 dl teljes tej
  • 1 kiskanál vaníliaeszencia
  • 12 dkg fekete szeder a díszítéshez

A feketeszeder-öntethez

  • 3 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 12 dkg fekete szeder

Elkészítés

Egy vastag fenekű lábasban felforrósítjuk a tejet meg a narancshéjat. Közben az egész tojást és a 2 tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral, a kukoricakeményítővel és a vaníliaesszenciával.

A tejet a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony hőfokon, állandó keverés mellett óvatosan besűrítjük, vigyázva, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzhelyről, és félretesszük hűlni.

Amikor kihűlt, habverővel belekeverjük a joghurtot. A keveréket fagylaltgépbe öntjük, és a gyártó használati utasítása szerint addig forgatjuk benne, amíg besűrűsödik és megfagy.

A keveréket természetesen egy fagyasztódobozba is beleönthetjük, majd 2 órára a mélyhűtőbe tehetjük, amíg a széle dermedni kezd. Kiborítjuk egy tálba, és habverővel vagy kézi mixerrel alaposan átkeverjük, hogy a jégszemcséket összetörjük, azután visszaöntjük a fagyasztódobozba, s újabb másfél órára a mélyhűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a gyümölcsöntetet. A szedret a cukorral és 1 evőkanál vízzel egy lábasba tesszük. Addig forrósítjuk, amíg a szemek megpuhulnak, és levet eresztenek, majd felforraljuk, és 1-2 percig főzzük, hogy a pép kissé besűrűsödjön. Levesszük a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk, majd műanyag szitán áttörjük.

Ha fagylaltgépet használunk, a joghurtfagylaltot egy műanyag dobozba tesszük, majd lazán belekeverjük a feketeszeder-öntetet, hogy a csíkos hatást elérjük. Ha fagyasztódobozban készítjük, kiborítjuk egy tálba, és habverővel addig keverjük, amíg meglágyul, majd belekeverjük a feketeszeder-öntetet, és visszakanalazzuk a dobozba. Újabb 3 órára vagy akár egész éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. (A joghurtfagylalt zárt dobozban 3 hónapig is eltartható a mélyhűtőben.)

Tálalás előtt 45 perccel kivesszük a mélyhűtőből, hogy kissé felengedjen. Poharakba kanalazzuk, és szederszemekkel díszítjük.

Tipp:

• Készítsünk joghurtfagylaltot friss vagy mélyhűtött és felengedett fekete áfonyából. n• A vaníliaeszencia helyett adjunk 1 kiskanál őrölt fahéjat a tojásos keverékhez. n• Epres joghurtfagylalthoz a tejsodót az alaprecept szerint elkészítjük, de kihagyjuk belőle a vaníliaeszenciát. Lehűtjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. 50 dkg epret óvatosan megfőzünk egy fél citrom levével és 5 dkg kristálycukorral. Amikor az eper megpuhult, levesszük a tűzhelyről, megvárjuk, míg kihűl, majd szitán áttörjük. Az eperöntetet egyenletesen elkeverjük a tejsodós-joghurtos keverékben, majd az alaprecept szerint lefagyasztjuk.n

Miért egészséges?

• A fekete szeder nemcsak kiváló C-vitaminforrás, hanem egyike azoknak a gyümölcsöknek, amelyek E-vitaminban gazdagok. n• Ennek a finom házi fagylaltnak sokkal alacsonyabb a cukor- és a kalóriatartalma, mint a legtöbb készen kapható joghurtfagylaltnak.n

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 276 kcal (1151 kJ), fehérje 9 g, zsír 13 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 34 g, (ebből cukor 32 g), rost 2 g, B12-vitamin, A-vitamin, kalcium, B2-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, réz, kálium, cink


Szedres joghurtfagylalt

Szedres joghurtfagylalt

A készen kapható fagyaltokhoz csak ritkán adnak szedret, s ez eggyel több indok arra, hogy otthon kipróbáljuk. Ezt a krémes, tejsodó alapú fagylaltot görög joghurttal készítjük,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés