Szentgyörgyi palacsinta recept

Szentgyörgyi palacsinta
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
sherpa01

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1552

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy leves után igazán laktató főétel lehet - Vaníliás, diókrémes rakott palacsinta

4 személyre

  • 14 db kicsit vastagabb palacsinta

A diókrémhez

  • 2.5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál rum

A vaníliamártáshoz:

  • 8 dl tej
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál (5 dkg) kristálycukor

A habhoz:

  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor

A tálaláshoz, díszítéshez:

  • 3.5 dl muskotályos bor
  • 1.5 dl főzőtejszín
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • maréknyi madula-pehely
  • 0.5 dl rum
  • 3 evőkanál mazsola

Elkészítés

A diókrémhez a tejet a porcukorral fölforraljuk. A diót beleszórjuk, elkeverjük, a tűzről levéve a mazsolát belekeverjük. A citrom reszelt héjával és a rummal ízesítjük, hűlni hagyjuk. Egy 20x30 centis magas peremű tűzálló tálat kivajazunk, és palacsintával kibéleljük az alját.

A többi palacsintát a diókrémmel megkenjük, föltekerjük. A végeiket levágjuk, vékony csíkokra metéljük. Az így megkurtított palacsintákat 3-3 részre vágjuk, és szorosan egymás mellé a palacsintával bélelt tálba állítgatjuk.

Vaníliamártást főzünk, amiben majd a rakottas sül. 1 dl tejet a tojások sárgájával, a pudingporral és a cukorral simára keverünk. A többi, forrásban lévő tejhez öntjük, szüntelenül keverve sűrűre főzzük, majd felét egyenletesen a rakottasra simítjuk. Ekkor a végeikből vágott metélt egyenletesen a tetejére szórjuk, kicsit a mártásba is nyomkodjuk, majd a többi mártást rálocsoljuk.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, pontosabban addig, míg a krém egy részét a palacsinta magába szívja, a többi pedig megszilárdul rajta. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé több részletben hozzáadjuk a cukrot is. Habkártyával egyenletesen a rakottasra simítjuk és vékony rétegben megszórjuk porcukorral. Visszatoljuk a sütőbe, aminek közben 40 fokkal visszavettük a hőmérsékletét.

Nagyjából 20 percig így sütjük, majd a sütőt elzárjuk, ajtaját kinyitjuk és 15 percig így szárítjuk még a habot a palacsintán. Közben a borból a tejszínnel és a pudingporból a cukorral ízesítve közepesen sűrű mártást főzünk. Tálaláskor a még meleg rakottast nagyobb kockákra vágjuk, tányérra rakjuk, a muskotályos mártással körbeöntjük. Díszítésképpen pirított mandulapehellyel és rumban fölpuhított mazsolával szórjuk meg.


Szentgyörgyi palacsinta recepthez kapcsolódó receptek

Szentgyörgyi palacsinta

Szentgyörgyi palacsinta

Egy leves után igazán laktató főétel lehet - Vaníliás, diókrémes rakott palacsinta

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Szentgyörgyi palacsinta recepthez

thumb
vajdamarta - 2014. március 02. 12345
Nagyon finom lehet, megéri a sok munkát. Szeretjük a boros-krémes-habos csodákat, már csak az időmön múlik, nem az akaratomon.. :) . Gratulálok, SHERPA01!