Szerencselencse leves

Szerencselencse leves

Szerencsét váró étel új évkor a lencse nálunk is. Bár a lencse mindig biztos, a szerencse már nem annyira...:)Többféle formában kerül az asztalunkra, amit most Nagymamám habart-tejfölös fejtettbableveséhez hasonlóan készítettem. Már majdnem megettük, mire eszembe jutott a megörökítése...:)

5 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg barna lencse
  • 1 kg füstölt hús vagy füstölt oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 teáskanál cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A füstölt húst jól megmosom, felteszem főzni levesnyi vízben.

Előkészítem a lencsét: átválogatom, alaposan átmosom, 2 óra hosszat langyos vízbe áztatom. Amikor már majdnem puha a húsféle, megkóstolom, nem nagyon sós-e. Ha igen, leöntök róla vizet, pótolom a lencse vizével, amíg kellően sós nem lesz.

Hozzáadom az áztatott lencsét, a héj nélküli vöröshagymát a zúzott fokhagymával, babérlevéllel, cukorral. Kb. 20 perc alatt puhára főzöm a lencsét a hús mellett. Kidobom a vöröshagymát.

A lisztet elkeverem a tejföllel, behabarom a levest, citromlével ízesítem, frissen őrölt borssal illatosítom, tejfölpettyekkel díszítem, puha kenyérrel tálalom. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta