Őszi almás recept

Őszi almás
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
2770

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyon finom, tipikus linzertészta a 3:2:1 aránnyal. Alma helyett túrós, szilvás, szőlős töltelékkel is készíthetjük, a felső lapot rácsként formázva is rátehetjük

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg zsiradék (vaj, margarin, sertészsír)
  • 20 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 12 g sütőpor
  • 0.5 db citrom héja
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 1.5 kg alma
  • 0.5 db citrom leve
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj (elmaradhat)
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg kekszmorzsa

Elkészítés

Pár órával a sütés előtt (de legjobb előző nap) géppel habosra keverjük a hideg tojássárgájákat a porcukorral, sóval, a hideg zsiradékkal. Nagyobb tálban elvegyítjük a lisztet, sütőport, reszelt citromhéjat, és kanállal hozzáadjuk a tojásos masszát. A keverőgép spiráljával lazán tésztává formáljuk. Kézzel, ha lehet, a legkevesebbet nyúljunk hozzá, mert a kisülő sütemény nem porhanyós, hanem szalonnás lesz a kezünk melege miatt. Gyorsan összeáll.

Szögletes alakra formáljuk, fóliázva a hűtőben pihentetjük akár másnapig.

Sütés előtt meghámozzuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk a savanykás almát, ráöntjük a citromlevet, összekeverjük, hogy ne barnuljon meg. A sütőt 180 fokra forrósítjuk. A kétfelé választott tészta közül az egyiket sütőpapírra helyezzük, folpack alatt tepsi nagyságúra nyújtjuk. Papírostól belehelyezzük a tepsibe, a folpackot lehúzzuk róla, villával megszurkáljuk, 8-10 percig elősütjük. Figyelem, ez fontos mozzanat, hogy később ne érezzük nyersnek az alját. Közben 2 folpack között ügyesen kinyújtjuk a másik lapot is, és ha elkészült, a felső folpackot lehúzzuk róla.

A félkész tésztát kivesszük a sütőből, rászórjuk a kekszmorzsa-dió keverék felét. Az almát összekeverjük a a fahéjas kristálycukorral, rögtön rátesszük a tepsiben levő tésztalapra, rászórjuk a maradék diós morzsát és óvatosan ráügyeskedjük, ráfordítjuk úgy a másik lapot, hogy a tészta a töltelékkel érintkezzen. Így, vigyázva le is tudjuk majd húzni a folpackot. Ha gond nélkül sikerül, megszurkáljuk a felső lapot is, megkenjük a felvert fél tojással, és 170 fokon kb 40 percig, pirulásig sütjük az elején 5 percig, majd félidőtől végig légkeveréssel. Ha nincs, akkor 180 fokon sütjük, félidőtől papírral letakarva.


Őszi almás recepthez kapcsolódó receptek

Őszi almás

Őszi almás

Nagyon finom, tipikus linzertészta a 3:2:1 aránnyal. Alma helyett túrós, szilvás, szőlős töltelékkel is készíthetjük, a felső lapot rácsként formázva is rátehetjük

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés