Őszibarack golyók recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Zsíros, omlós tésztaféle alapot készítettem, mert a cukrászdában vásárolt süti a mutatóssága ellenére ehetetlenül kemény és rossz ízű volt. 44 db lapított golyót összeragasztva 22 db sütit kapunk. Tej azért kell a tészta alapba, hogy jobban összeálljon, ne törjön szét, ha megsült.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 35 dkg zsír
- 20 dkg porcukor
- 60 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 3 db tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 0.5 dl rum (aroma is jó)
- 2 dl tej az áztatáshoz
- 15 dkg margarin
- 22 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
A díszítéshez:
- vérnarancs aroma
- keserű mandula aroma
- 3 db tojásfehérje
- kristálycukor
- sütőpapír, ha kenjük a tepsit kevés zsír
Elkészítés
A puha zsírt, a tojássárgáját, és a cukrokat jól kikeverjük, majd a 3 evőkanál lisztbe kevert sütőport és a tejet is hozzáadjuk, a többi liszttel gyorsan elmorzsoljuk, kicsit összegyúrjuk. Letakarva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
Ezután 6 részre osztjuk, részenként 8 db kis diónyi (3 dkg) gömböt formálunk. Sütőpapírt enyhén kizsírozunk, a tepsi hátoldalára terítjük. A gombóckák alját ellapítjuk, azaz a zsíros papírhoz erőteljes mozdulattal hozzácsapjuk:), hogy az alja lapos legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük. Figyeljük, nehogy idő előtt megégjen!
A langyosra hűlt tészta belsejét kiskanállal kikaparjuk. A kivájt tésztát rumos tejjel kissé megfröcsköljük, de ne áztassuk el, majd a porcukorral habosra kevert puha margarinba kevert kakaóval, rummal és a lekvárral összegyúrjuk. A tészták üregébe töltjük, a lapjait is megkenjük, 2-2-t összeillesztünk ill. összeragasztunk.
Felverjük 2 kis tálban a tojásfehérjéket, megszínezzük a zöld és piros aromával. Ezután a barackok mindkét felét egyenként fogvájóra szúrjuk, egyiket a zöld-, másikat a pirosas színbe mártjuk. Meghempergetjük 2 tálkába öntött kristálycukorba, zöld levelet helyezünk közéjük és összeillesztjük, -tapasztjuk.
Pár óra pihenés után már fogyaszthatjuk, vagy a másnapi kiránduláshoz csomagolhatjuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta