Szilvalekvár recept

Szilvalekvár
3 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

480 perc

Megnézték:
8137

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Itt a befőzés ideje, illetve a szilva tartósításának az időszaka. Sok recept kering az "érterben", jobbnál jobb eltevési módokat próbálhatunk ki. Ki-ki a maga ízlésének megfelelőt választva hasznosíthatja ezt a közkedvelt gyümölcsöt. Most kétféle eltevési módot próbáltam ki, az egyik a sült szilvalekvár, a másik egy mostanság felkapott gyorsabb recept.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

1. Sült szilvalekvár:

  • 6 kg szilva
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál ecet (20%-os)

2. Fahéjas szilvalekvár:

  • 2 kg szilva
  • 45 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál ecet (20%-os)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 kávéskanál őrölt kardamon
  • 2 csomag 3:1-ben zselésítő
  • 1 db sherry aroma
  • eredetileg házi szilvapálinkával szerettem volna ízesíteni, de sajnos nem tudtam már beszerezni

Elkészítés

1. Sült szilvalekvár: 5-6 kg szilvát megmosunk, kimagozunk, és egy 5 literes lábasba jó szorosan belerakjuk. kettő evőkanál 20%-os ecettel körbeöntözzük, a tetejére rászórjuk a 20 dkg kristálycukrot, és betesszük a sütőbe. Gázsütő 4-es fokozatán nyolc órán keresztül sütjük. Megkeverni nem szabad! Így nem fröcsög, szépen elpárologtatja nedvesség tartalmát.

Kettő 7 dl-es üveg lekvár lett belőle. A legvégén keverjük össze, és rakjuk üvegbe. Én semmilyen tartósítószert nem tettem bele. Az üvegeket előzőleg forró szódabikarbónás vízzel fertőtlenítettem. Csavaros tetejű üveget használok.

2. Fahéjas szilvalekvár: a megtisztított 2 kg szilvát egy 3 literes lábasba tesszük, hozzákeverjük a 45 dkg kristálycukrot, a fahéjat, a kardamomot, a vaníliás cukrot, az egy evőkanál ecetet (így nem fröcsög annyira), és a 2 csomag zselésítőt. Kevergetve két órát főzzük, a végén tesszük bele az aromát, majd üvegekbe töltjük.

Ebből is 2 7dl-es üveg lekvár lett. Amennyiben van kisebb üveg, abba tegyük el, sokkal gazdaságosabb, amikor felbontjuk. Sajnos már nincsenek kis üvegeim.


Szilvalekvár recepthez kapcsolódó receptek

Szilvalekvár

Szilvalekvár

Itt a befőzés ideje, illetve a szilva tartósításának az időszaka. Sok recept kering az "érterben", jobbnál jobb eltevési módokat próbálhatunk ki. Ki-ki a maga ízlésének megfelelőt választva hasznosíthatja ezt a közkedvelt gyümölcsöt.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés