Szilvalekváros ravioli kalácskák recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Nem túl édes, szilvalekvárral töltött kelt tésztás süti.
A recept hozzávalói ( személyre)
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 db nagyobb tojás sárgája
- 10 dkg margarin
- 1 kk só
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 1 kis üveg szilvalekvár fele
Lekenéshez:
- 1 db nagyobb nagyobb tojás sárgája
- 2 ek tej
Szóráshoz:
- 1 ek porcukor
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk.
Minden másodikra teszünk egy púpos tk szilvalekvárt.
Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, majd a lekváros virágra terítjük. Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk és a két réteget összenyomjuk vele. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és lekenjük egy tojás sárgájával. Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik. 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
18 db kalácska lett belőle.
Tipp: Ha valaki sok lekvárral szereti, tehet bele 1,5 tk-al, azt talán még elbírja, és nem jön ki.
Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljenek, így jobban összetapad a tészta. Ha valaki szeretné felhasználni a lekenésnél megmaradt tojásfehérjét, az nyugodtan használhatja ragasztóként a virágok pereménél, bár enélkül sem estek szét.