Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli recept

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
150

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Csavart kalácsot, már sokan készítettek, de szerintem bejglit nem. Az ötlet az egyik magazinból származik, a tölteléket pedig már én találtam ki hozzá, mert szerintem kétféle ízesítéssel sokkal érdekesebb, és finomabb is. Arról nem is beszélve, milyen mutatós a karácsonyi asztalon. Nem nehéz az elkészítése, de odafigyelést, türelmet igényel!

4 személyre

  • 50 dkg süteményliszt
  • 15 dkg margarin
  • 8 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag instant narancshéj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 db tojássárgája

Töltelék mákos:

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg apróra vágott aszalt szilva
  • 2 evőkanál kekszmorzsa
  • 1.5 dl tej
  • 1 teáskanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor

Kesudiós töltelék:

  • 20 dkg őrölt kesudió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg aranymazsola
  • 2 evőkanál kekszmorzsa
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 dl tej
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 fiola rum Dr Oetker

Elkészítés

Töltelék (aszalt szilvás- mákos) elkészítése:

150 ml tej, forralva

100 g kristálycukor

200 g őrölt mák

150 g aszalt szilva, feldarabolva

1 citrom reszelt héja

méz, vaníliás cukor

A kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

Töltelék (aranymazsolás-kesudiós ) elkészítése:

150 ml tej, forralva

100 g kristálycukor

200 g őrölt kesudió pörkölt

50 g aranymazsola mosott

1 kk kardamom őrölt

méz,vaníliás cukor

rum

A kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

Elkészítési módja:

1. A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal. Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.

2. Dolgozzunk robotgéppel, mert egyszerűbb. Amint összeállt osszuk két részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben. Aki kisebbet szeretne, az ossza 4 részre. Mérjük le okvetlen a tésztákat, hogy egyforma súlya legyen.

3. A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 30 x 15 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. A kétféle bejgli rudat összefonjuk.

4. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk át három helyen, (fontos, hogy keresztül szúrjuk rajta a kötőtűt) és süssük 180 C-fokon előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük 170 fokra, és további 15 percig amíg szép színe nem lesz.


Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli recepthez kapcsolódó receptek

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Csavart kalácsot, már sokan készítettek, de szerintem bejglit nem. Az ötlet az egyik magazinból származik, a tölteléket pedig már én találtam ki hozzá, mert szerintem kétféle ízesítéssel sokkal érdekesebb, és finomabb is. Arról nem is…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés