Szilvás-túrós pite recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Túrós pite újragondolva, és szilvával kicsit megbolondítva.
- Tészta 22 x 32 cm-es tepsihez:
- 30 dkg liszt
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 0.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- csipet só
- reszelt citromhéj
Töltelék hozzávalói:
- 50 dkg túró
- 1 kg szilva
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag vaníliás pudingpor
- 2 db tojásfehérje
- 5 dkg mazsola
- reszelt citromhéj
Szóráshoz:
- 10 dkg darált dió
- őrölt fahéj
- 0.5 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés
A langyos cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt.
A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát és formáljuk két gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.
A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el belőle a magot.
A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral, és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.
A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.
Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe)
Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen.
Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek)
A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.