Szilvás-túrós pite recept

Szilvás-túrós pite
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
2248

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Túrós pite újragondolva, és szilvával kicsit megbolondítva.

4 személyre

  • Tészta 22 x 32 cm-es tepsihez:
  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 0.5 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

Töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 1 kg szilva
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 db tojásfehérje
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj

Szóráshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • őrölt fahéj
  • 0.5 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés

A langyos cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt.

A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát és formáljuk két gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.

A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el belőle a magot.

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral, és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.

Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe)

Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen.

Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek)

A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje.

Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.


Szilvás-túrós pite recepthez kapcsolódó receptek

Szilvás-túrós pite

Szilvás-túrós pite

Túrós pite újragondolva, és szilvával kicsit megbolondítva.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés