Szilvás-túrós rétes recept

Szilvás-túrós rétes
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

110 perc

Megnézték:
5559

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Könnyebben boldogulunk a rétestészta gyúrásával és vékonyításával, ha réteslisztből készítjük, mert jól nyújtható és jellemzően nem csomósodik.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

2 rúd réteshez:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 60 dkg szilva
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db citrom
  • 2 db tojás
  • 50 dkg sovány túró
  • 2 dl főzőtejszín
  • 7 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dl tej
  • 5 dkg méz
  • 1 db tojás
  • liszt a formázáshoz

Elkészítés

A liszthez adjuk a sót, az olajat, a tojássárgáját, hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, és az egészet ruganyos tésztává gyúrjuk. Kiöblítünk egy lábast forró vízzel. A tésztából cipót formálunk, pergamenpapírba csomagoljuk, a lábasba tesszük, és fedő alatt pihentetjük.

A töltelékhez megmossuk a szilvát, kimagozzuk és negyedeljük, majd összekeverjük a mogyoróval és a zsemlemorzsával. A citromot megmossuk, megtöröljük, a héja felét lereszeljük.

Kettéválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a túróval, a tejszínnel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,és a tojásos keverékbe forgatjuk.

A vaj felével kikenjük a tűzálló tálat. A tésztát kétfelé vágjuk. Kinyújtjuk és leheletvékonyra kihúzzuk. A tésztalapokat bekenjük a túrókrémmel, és rátesszük a szilvát. Közben a széleken, körös-körül egy keskeny sávot szabadon hagyunk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük.

Felgöngyöljük a rétest, és a tűzálló tálba tesszük. A maradék vajat a tejjel felforrósítjuk, hozzákeverjük a mézet és a tojást, és a rétesek köré öntjük. 50 percig sütjük, miközben a tepsibe öntött folyadékkal néha meglocsoljuk.


Szilvás-túrós rétes

Szilvás-túrós rétes

Könnyebben boldogulunk a rétestészta gyúrásával és vékonyításával, ha réteslisztből készítjük, mert jól nyújtható és jellemzően nem csomósodik.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés