Szilvás bécsi túrótorta adagonként sütve recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Nagyon kedvelem szomszédaink süteményeit, ez az egyik kedvencem.
- 25 dkg liszt
- 1 késhegynyi sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 6 db 12 cm átmérőjű kivehető aljú piteforma
A töltelékhez:
- 20 dkg angelo-szilva
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 db citrom reszlelt héja
- 4 db tojás
- 50 dkg túró
- 6 evőkanál étkezési keményítő
- zöld pisztácia, vagy mandulaforgács díszítésnek
Elkészítés
A tészta hozzávalóit csipet sóval gyorsan összegyúrjuk robotgéppel. Fóliába csomagolva 30 percig hűtőbe tesszük. A szilvát megmossuk, és leszárítjuk. A mag köré vágunk, és szeletekre szedjük. Legvégén marad a mag. Szép közepes nagyságú Angelo szilvát vegyünk hozzá, és persze érettet, mert csak az eléggé édes. Ha ez nincs, akkor a hagyományos is megfelel, természetesen. A sütőt 200 c fokra előmelegítjük.
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a tojásokat is hozzáadjuk, és a citrom héját. A túróval és a keményítővel alaposan kikeverjük. A tésztát gyorsan 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformákat az oldalán is. Az aljukat villával megszurkáljuk. Beleöntjük a tölteléket, kirakjuk a szilvával, megszórjuk a pisztáciával, vagy mandulaforgáccsal, és a végén a barna cukrot a közepére, a szilvákra szórjuk.
A sütőbe tesszük 180 fokon szép aranybarnára sütjük, 20 perc alatt. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarva még 10 percig sütjük. Ez inkább a nagyobb piteformában készült sütivel fordul elő, hiszen nem mindenkinek van kicsi formája. Ez a mennyiség két nagyobb 24 cm-es formához is elegendő.