Szilvás galette - francia szilvás pite recept

Szilvás galette - francia szilvás pite
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2669

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A franciák nagy találmánya. Sokféleképpen variálhatjuk a tésztáját. Én így készítettem el, és garantáltan finom volt.

4 személyre

  • Omlós tészta
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin (hideg)
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db citromból nyert citromhéj (reszelve)

Töltelék:

  • 10 db szilva
  • 4 evőkanál melaszos nádcukor
  • 1 evőkanál mandulapehely
  • 1 evőkanál kekszmorzsa
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 1 kávéskanál kardamom (őrölt)

Elkészítés

Omlós tészta

Összegyúrjuk a lisztet a lereszelt hideg vajjal, a cukorral, tojássárgájával, citromhéjjal és egy csipet sóval. Ha kell, adunk még hozzá egy evőkanál tejfölt. Félórára hideg helyre tesszük.

Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, méretétől függően félbe vágjuk.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy 20 cm-es piteformát előkészítünk, amelyiknek sima széle van. A tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Tegyük a formába és szurkáljuk meg villával, majd szórjuk meg kekszmorzsával, és erre töltsük a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 centis üres részt hagyunk: először kirakjuk a félbevágott szilvával, majd a fűszeres nádcukrot rászórjuk. A kihagyott tésztát hajtogassuk rá a töltelékre úgy, hogy körben összecsippentjük. Végül szórjuk rá a mandulapelyhet.

A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény lesz. Végül szórjuk rá a mandulapelyhet. Mehet is a sütőbe 20-25 percre.

Töltelék

A töltelékhez a cukrot,és fűszereket keverjük össze,és készítsük el a mandulapelyhet.

sütési hőfok: 180°C


Szilvás galette - francia szilvás pite recepthez kapcsolódó receptek

Szilvás galette - francia szilvás pite

Szilvás galette - francia szilvás pite

A franciák nagy találmánya. Sokféleképpen variálhatjuk a tésztáját. Én így készítettem el, és garantáltan finom volt.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés