Szilvás kosárkák recept

Szilvás kosárkák

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1654

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezeket az ízletes, ropogós kekszre emlékeztető kosárkákat szilvapürével és friss, felszeletelt szilvával készítjük, az eredmény pedig egy ínycsiklandó, szívbarát édesség.

6 személyre

  • 10 dkg zabpehely
  • 12.5 dkg felezett dióbél
  • 2.5 dkg kukoricapehely
  • 10 dkg cukor
  • 2 db nagy tojás fehérje
  • 2 evőkanál frissen facsart zöldcitromlé
  • 1 kiskanál reszelt zöldcitromhéj és egy kevés a díszítéshez
  • 1.25 dl szilvapüré
  • 45 dkg kimagozott és vékony gerezdekre vágott friss szilva

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat).A zabpelyhet és a dióbelet egy tepsiben szétterítjük, majd körülbelül 7 percig sütjük, amíg a zabpehely megpirul.

A zabpelyhet és a dióbelet háztartási robotgépbe szórjuk, hozzáadjuk a kukoricapelyhet és a cukrot, majd finomra őröljük. Beletesszük a tojásfehérjét és 1 evőkanálnyi zöldcitromlét, majd néhány másodpercig keverjük, hogy egyenletesen nedves morzsát kapjunk.

Kibélelünk sütőpapírral egy nagy sütőlapot. A morzsát nagyjából 6 egyenlő részre osztva a sütőpapírra adagoljuk, és nedves kézzel mindegyik kupacból 10 cm átmérőjű korongot formálunk. A korongok szélét felhajtjuk. Körülbelül 10 perc alatt ropogósra sütjük. 2 percig a sütőlapon hagyjuk, majd konyhai rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.

Egy kis tálban összekeverjük a zöldcitrom levét és héját a szilvapürével. A keveréket az időközben kihűlt kosárkákra kenjük. Rátesszük a felszeletelt szilvát, és a reszelt zöldcitrom-héjjal díszítjük. (A kosárkákat előző nap is elkészíthetjük, ekkor lazán letakarva a hűtőben tároljuk.)

Tipp:

• A dióbél helyett pekándiót vagy mandulát használunk. A szilvát friss, érett, de kemény húsú őszibarackkal helyettesítjük. A gyümölcsöket nem hámozzuk meg. Ha a kosárkákat egy nappal korábban elkészítjük, annyira megpuhulnak, hogy késsel-villával is fogyaszthatjuk őket.

Miért egészséges?

A szilva káliumban és vízben oldódó rostokban gazdag, ezek kulcsszerepet játszanak a magas vérnyomás leküzdésében. Fitovegyületeket is tartalmaz, például klorogénsavat, amelyről azt tartják, hogy semlegesíti a szennyezett levegőből – például füst útján – a szervezetbe kerülőrákkeltő vegyületeket.

A recept tápértéke:

Energia 332 kcal, zsír 16 g (ebből telített 1 g), fehérje, 8 g, szénhidrát 42 g, nátrium 50 mg (só 0,12 g), élelmi rost 4 g., Megfelelő káliumforrás (493 mg)


Szilvás kosárkák

Szilvás kosárkák

Ezeket az ízletes, ropogós kekszre emlékeztető kosárkákat szilvapürével és friss, felszeletelt szilvával készítjük, az eredmény pedig egy ínycsiklandó, szívbarát édesség.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés