Szilvás kosárkák recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
Ezeket az ízletes, ropogós kekszre emlékeztető kosárkákat szilvapürével és friss, felszeletelt szilvával készítjük, az eredmény pedig egy ínycsiklandó, szívbarát édesség.
- 10 dkg zabpehely
- 12.5 dkg felezett dióbél
- 2.5 dkg kukoricapehely
- 10 dkg cukor
- 2 db nagy tojás fehérje
- 2 evőkanál frissen facsart zöldcitromlé
- 1 kiskanál reszelt zöldcitromhéj és egy kevés a díszítéshez
- 1.25 dl szilvapüré
- 45 dkg kimagozott és vékony gerezdekre vágott friss szilva
Elkészítés
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat).A zabpelyhet és a dióbelet egy tepsiben szétterítjük, majd körülbelül 7 percig sütjük, amíg a zabpehely megpirul.
A zabpelyhet és a dióbelet háztartási robotgépbe szórjuk, hozzáadjuk a kukoricapelyhet és a cukrot, majd finomra őröljük. Beletesszük a tojásfehérjét és 1 evőkanálnyi zöldcitromlét, majd néhány másodpercig keverjük, hogy egyenletesen nedves morzsát kapjunk.
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy sütőlapot. A morzsát nagyjából 6 egyenlő részre osztva a sütőpapírra adagoljuk, és nedves kézzel mindegyik kupacból 10 cm átmérőjű korongot formálunk. A korongok szélét felhajtjuk. Körülbelül 10 perc alatt ropogósra sütjük. 2 percig a sütőlapon hagyjuk, majd konyhai rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.
Egy kis tálban összekeverjük a zöldcitrom levét és héját a szilvapürével. A keveréket az időközben kihűlt kosárkákra kenjük. Rátesszük a felszeletelt szilvát, és a reszelt zöldcitrom-héjjal díszítjük. (A kosárkákat előző nap is elkészíthetjük, ekkor lazán letakarva a hűtőben tároljuk.)
Tipp:
• A dióbél helyett pekándiót vagy mandulát használunk. A szilvát friss, érett, de kemény húsú őszibarackkal helyettesítjük. A gyümölcsöket nem hámozzuk meg. Ha a kosárkákat egy nappal korábban elkészítjük, annyira megpuhulnak, hogy késsel-villával is fogyaszthatjuk őket.
Miért egészséges?
A szilva káliumban és vízben oldódó rostokban gazdag, ezek kulcsszerepet játszanak a magas vérnyomás leküzdésében. Fitovegyületeket is tartalmaz, például klorogénsavat, amelyről azt tartják, hogy semlegesíti a szennyezett levegőből – például füst útján – a szervezetbe kerülőrákkeltő vegyületeket.
A recept tápértéke:
Energia 332 kcal, zsír 16 g (ebből telített 1 g), fehérje, 8 g, szénhidrát 42 g, nátrium 50 mg (só 0,12 g), élelmi rost 4 g., Megfelelő káliumforrás (493 mg)